Kako bi posljednji let Svetlane Cece Ražnatović iznad Banje Luke bio što sigurniji i ugodniji, poreski obveznici u Republici Srpskoj su samo u posljednjih šest mjeseci prošle godine izdvojili gotovo 250.000 KM.

Toliko je, naime, u tom periodu izdvojeno novca iz budžeta za potrebe servisiranja i održavanja helikoptera u vlasništvu Helikopterskog servisa RS-a. Pokazuje to objavljeno godišnje obavještenje o dodjeli ugovora za okvirni sporazum, kojeg je Helikopterski servis RS-a sklopio sa jednom kompanijom.

Radi se o kompaniji Avioservis “IKAR” a.d. Banja Luka, koja je na osnovu ugovora zaključenog 10. maja 2017. godine u narednih šest mjeseci izvršila 30 intervencija na helikopteru kojeg ponajviše koristi predsjednik entiteta RS Milorad Dodik. Za te je intervencije naplatila ukupno 249.500 KM.

– Let je realiziran u znak zahvalnosti za humani gest koji je pjevačica najavila, a to je da će dio prihoda sa novogodišnjeg koncerta uplatiti u humanitarne svrhe – navodi se u odgovoru Helikopterskog servisa RS-a nakon kritika javnosti zbog besplatnog leta za Svetlanu Cecu Ražnatović i njenu porodicu.

Nedugo prije tog leta, 5. decembra 2017. godine, potpisan je ugovor za popravku helikoptera vrijedan 83.939 KM.

Ceca može ponovo sigurno letjeti entitetskim helikopterom jer će “IKAR” voditi računa o njegovom stanju i u godini pred nama. Iako je ugovor potpisan prošle godine trebao važiti do 10. maja 2018. godine, 5. januara ove je potpisan novi ugovor koji će važiti do 5. januara 2019. godine, a čija je vrijednost 811.965,82 KM bez PDV-a.

Zanimljivo je da se pri servisiranju i održavanju svih letjelica ne vodi računa kao pri tretiranju onih koji će prevoziti Dodika ili Cecu. Bivši pilot i mehaničar helikoptera Petar Popović je početkom prošle godine iznio tvrdnju da se na tromeđi BiH – Srbija – Crna Gora vrši nelegalan promet dijelova helikoptera koji su neispravni te da su neki od tih dijelova ugrađeni u pojedine letjelice Helikopterskog servisa RS-a. Neispravni dijelovi su vađeni iz helikoptera u vlasništvu privatne firme “Ciklonizacija”, koji je pao nedaleko od Zrenjanina u maju 2008. godine, a zatim su, tvrdi Popović, ugrađivani u letjelice Helikopterskog servisa RS-a. Popović dodaje da je sve rađeno pod okriljem Avioservisa “IKAR”. Ista kompanija je održavala i helikopter Oružanih snaga Crne Gore, koji je pao u septembru 2011. godine.

Izdvajao je u prošloj godini Helikopterski servis RS-a sredstva i za troškove u restoranima. Sudeći prema izvještaju o javnim nabavkama, svraćalo se i na suši u banjalučkom restoranu Agape, čija je vlasnica Gorica Dodik, kćerka predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

FAKTOR.BA