Zašto Govedarica misli da Radojičić ne podržava Cvijanovićevu? Šta će prvo uraditi ako pobijedi na izborima? Ko mu je stilista i čijem se odlasku iz SDS-a obradovao? Pročitajte u intervjuu koji je predsjednik SDS-a dao Mondu.

Predsjednik SDS-a i kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica kazao je u intervjuu za Mondo da će prvog radnog dana u Palati Republike, naravno u slučaju da pobijedi na predstojećim oktobarskim izborima, prepoloviti budžet Kabineta predsjednika RS.

Takođe, u intervjuu koji je – da i to napomenemo – rađen pismenim putem, Govedarica je istakao i da bi od svih političkih ličnosti u protivničkom taboru SNSD-a kao pozitivan primjer izdvojio jedino Igora Radojičića.

Govedarica je za naš portal otkrio i ko mu je modni stilista, u čemu je samo Zdravko Čolić bolji od njega, kao i čiji odlazak iz SDS-a ga je najviše obradovao.

Mnogi analitičari izborne cikluse u RS u posljednjih nekoliko godina, uključujući i ovogodišnje, ocjenjuju kao referendumske – za ili protiv Milorada Dodika. Slažete li se sa takvom ocjenom i „frustrira“ li vas? Računate li da ćete u oktobru dobiti veliki broj glasova onih koji su više „protiv“ Dodika, nego što su „za“ vas?

U svakoj zemlji na svijetu izbori su ZA ili PROTIV, pa tako i ovdje. Naravno, da nisam imao ideju da mogu da pobijedim, ne bih se ni kandidovao. Ova pobjeda je važna jer će biti pobjeda protiv režima koji je obezvrijedio sve institucije Republike Srpske, pobjeda kojom ćemo Republiku Srpsku vratiti narodu. Dakle, svaki glas za mene ili protiv gospođe Željke Cvijanović je glas za spas Republike Srpske.

Da li je 12 godina u opoziciji bilo previše? Da li bi trenutno jedinstvo u bloku SzP moglo izdržati još četiri? 

Skoro 13 godina u opoziciji nije bilo previše za Savez za pobjedu, ali je sigurno bilo previše za Republiku Srpsku. Kroz ove teške godine smo shvatili da je naše zajedništvo najveća snaga za Republiku Srpsku. Spremni smo da trajemo još dugo jer je obnova Republike naš najveći zajednički cilj.

Jesu li za SDS ovi izbori „biti ili ne biti“?

SDS traje skoro 29 godina. I trajaće, za razliku od mnogih velikih stranaka koje su se raspadale poslije prvih poraza na izborima. Kada se narod Srpske borio, SDS se borio. Kada su narod Srpske proganjali i tamničili, SDS su proganjali i naše ljude tamničili. Naš je usud da dijelimo sudbinu svog naroda i svoje zemlje, pa i ove teške godine Dodikove diktature.

Da li ste spremni da u slučaju izbornog gubitka napustite čelo SDS-a, i kakav bi, u tom slučaju, bio dalji plan?

Hajde da se malo bolje razumijemo, sada već slobodno mogu reći – naša pobjeda je izvjesna. Gospodin Mladen Ivanić, ja i cijela Republika Srpska, slavimo 8. oktobra.

Koje su tri Vaše ključne prednosti u odnosu na protivkandidata Željku Cvijanović?

Ja sam pošten, istinoljubiv, pravedan i častan čovjek. I siguran sam da je to dovoljno za početak.

Da li bi biste u slučaju da pobijedite za predsjednika RS, a SNSD sa svojom koalicijom osvoji većinu, bili spremni da predložite njihovog mandatara za sastav Vlade RS? Da li bi mogla funkcionisati takva vlast, gdje SDS ima predsjednika, a SNSD premijera?

Savez za pobjedu će imati većinu. Mandatar će biti iz naših redova. Koalicija sa SNSD ne dolazi u obzir.

Čiji odlazak iz SDS-a Vas je najviše iznenadio/razočarao? 

Mogu li da vam odgovorim čiji me odlazak najviše obradovao? Teško bih se odlučio između Nikole Špirića i Nenada Stevandića.

Ideologija i djelovanje kojeg bivšeg predsjednika SDS-a Vam je najbliža?

U Srpskoj Demokratskoj Stranci sam dugo. Puno sam naučio i od Dragana Čavića i od Mladena Bosića, a danas mi je izuzetno dragocjena saradnja sa Mladenom Ivanićem.

Koji je bio Vaš najteži period ili događaj u proteklom mandatu? A koja najbolja politička odluka ili ona na koju ste najponosniji?

Sigurno najteži događaj je glasanje za izvještaj Anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS, kada su moje kolege iz pozicije glasali po diktatu, kao stranački poslušnici, a ne kao očevi i majke prije svega, ali i kao poslanici odgovorni građanima koji su glasali za njih i koji već mjesecima traže samo istinu i pravdu na Davidovom trgu.

Najponosniji sam na odluku da kad budem Predsjednik Republike Srpske zamrznem poziciju predsjednika SDS-a i radim za interese svih građana bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Kako zamišljate prvi radni dan u Palati Republike? A 8. oktobar ako izgubite?

Već sam vam rekao da sam siguran u pobjedu. Prvog radnog dana ću pokrenuti proceduru da se budžet kabineta Predsjednika prepolovi.

Za koga biste navijali u utakmici Srbija – BiH? A BiH – Hrvatska?

U prvom slučaju za Srbiju, a u drugom za BiH.

Mnogi političari u RS, pa i Vi, pokazali su svoje vokalne sposobnosti za mikrofonom. Imate li u tom pogledu dostojnog konkurenta? 

Možda Zdravko Čolić može da mi konkuriše kao vokal, mada moja žena kaže da pjevam bolje od njega. (smijeh)

Možete li izdvojiti nekog političara iz SNSD-a čiji dosadašnji rad, dosljednost ili političko iskustvo biste naveli kao pozitivan primjer?

Možda će vam zvučiti čudno, ali ja bih izdvojio Igora Radojičića, koji se nije našao na listi svoje stranke i na taj način nedvosmisleno pokazao da ne podržava kandidaturu gospođe Cvijanović, što će sigurno doprinijeti njenom porazu.

Vaš imidž, stil i harizma takođe izazivaju pažnju, posebno na društvenim mrežama. Imate li stilistu? Obraćate li pažnju na takve stvari i čitate li takve komentare?

Moj stilista je moja Olja. A meni je uvijek bilo najvažnije šta ona misli o mom izgledu.

(mondo.ba)