Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ocijenio je danas da je aktuelna vlast u Srbiji dužna da zaštiti svoju crkvu i sunarodnike u Crnoj Gori, ali da to ne čini jer predsjednik Aleksandar Vučić želi da se osveti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji mu je glavna prepreka za ideju razgraničenja sa Kosovom.

Taj pokret je u saopštenju odgovorio Vučiću da niko od njega i ne traži da šalje tenkove u Crnu Goru, kako je sam rekao, već da uradi ono što jedna normalna pravna država treba da učini u zaštiti svojih nacionalnih i državnih interesa.

– U danima dok se vodila rasprava u skupštini Crne Gore o ovom zakonu gole otimačine, Vučić je sa Milom Đukanovićem seirio u Albaniji. I ne samo što je seirio nego je izjavom da se Srbija po pitanju zakona neće miješati u unutrašnje stvari Crne Gore dao vlastima režima Đukanovića podsticaj da se on usvoji. Predsednik Srbije se čak i glasnuo kako je Crnogorska pravoslavna crkva ranije imala svoju autokefalnost, što je gola laž i besmislica. Ovakva izjava predsednka Srbije može da se poredi sa onom kada je za ubistvo srpskih mladića u kafiću Panda u Peći 1998. godine direktno optužio srpsku Državnu bezbednost – navodi se u obraćanju “Otadžbine”.

Taj pokret je dodao da u oči upada i držanje dela Srpske pravoslavne crkve koji je sklon Vučiću, na čelu sa patrijarhom.

– Svoj dio SPC u Crnoj Gori srpski patrijarh brani po onoj Njegoševoj “Janko brani mrtva Vladislava, što ga brani kad ga ne odbrani”. Pa čak i sam moleban za podršku srpskom narodu i srpskim svetinjama u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji održan je bez prisustva patrijarha i sa jako malim brojem prisutnih građana za grad Beograd. Dok se u Nikšiću i Beranama skuplja na molebanima po više od 20.000 ljudi, u Beogradu taj broj nije bio ni 5.000. Ako se doda da su moleban predvodili Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, i Nikola Selaković, generalni sekretar predpredsjed Srbije, koji su predali institucije srpske države na Kosovu i Metohiji sepratistima u Prištini, može se steći jasna slika o kakvoj se odbrani srpskih svetinja radi – naveo je taj pokret.

(Direktno)