Premijerka RS Željka Cvijanović je zakazala hitnu sjednicu Vlade RS na kojoj bi se trebalo raspravljati o problemu migranata.

Iako to nije u nadležnosti entiteta, Cvijanovićka ovom pitanju pristupa kao šansi da se kritikuje nivo BiH da ništa ne radi i pokšava naći prostor da se stanje bezbjednosti, za koje opozicija u RS smatra da nije dobro, prebaci na zajedničke institucije BiH.

“S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost u pitanjima koja su mnogo manje problematična, sada kada vidimo ovaj migrantski talas, koji možemo tako zvati, onda imamo ozbiljan razlog za strah”, rekla je Cvijanović.

Ona je odbacila mogućnost da EU pomogne BiH u izgradnji kapaciteta za smještaj migranata i predložila da zemlje EU otvore svoje granice jer su one njihova ciljna destinacija.

Tako je već sada jasno da će ova problematika postati nova saga o bezbjednosti u kojoj će različiti nivoi vlasti optuživati jedni druge, a da će to doći kao dobar adut vlastima u RS da premjeste fokus sa sebe kada je u pitanju “slučaj Dragičević”, za koji ih već mjesec dana i građani i opozicija optužuju za njegovo nerješavanje, ali i brojne druge slučajeve.

ISTOK