To znači da će za ovo vrijeme poreski obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 miliona KM za predstavljanje RS u SAD-u.

Vlada Republike Srpske 25. aprila je potpisala ugovor sa američkom lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa, koja će joj pružati pravne usluge u u SAD-u, ali i održavanju web stranice na engleskom jeziku.Ugovor koji je procurio na internetu nosi oznaku “interno”, a njega je u ime Vlade potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U ugovoru, između ostalog, stoji da će firma McGinnis Lochridge “savjetovati i predstavljati” RS u odnosima sa OHR-om, Vijećem za implementaciju mira (PIC), OSCE-om, Vijećem sigurnosti UN-a, Evropskom unijom, Vijećem Evrope i drugim međunarodnim institucijama, a kako bi se zakoni RS i BiH uskladili sa evropskim standardima potrebnim za pristupanje u EU.

Također, usluge savjetovanja će se pružati i kod usklađivanju djelovanja pravnih institucija RS-a i BiH sa dejtonskim okvirom.

Za ove usluge će Vlada Republike Srpske, kako stoji u ugovoru, iz budžeta mjesečno izdvajati 80.000 dolara, odnosno blizu 140.000 KM. Inače, ugovor između ove pravne firme iz Teksasa i Vlade Republike Srpske je potpisan za period od 1. maja do 31. decembra.

To znači da će za ovo vrijeme poreski obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 miliona KM za predstavljanje RS u SAD-u.

(S.B.)