Gubici u državnim prihodima Bosne i Hercegovine prouzrokovani kontinuiranim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine duvanskih proizvoda narasli su na više od 500 miliona KM samo u 2018. godini, odnosno 1,3 milijarde KM u zadnje tri godine.

Udio crnog tržišta duvana, u odnosu na legalno, iznosi visokih 54 odsto, i kao takav je ubjedljivo najveći u odnosu na širu regiju. Prevedeno u kontekst infrastrukturalnih projekata, samo u ovoj godini BiH je izgubila porez u vrijednosti 30 kilometara auto puta.

Osim gubitaka za državni budžet i legalni biznis potpuno se zamemaruje opasnost koju nekontrolisani proizvodi predstavljaju za potrošače. Cjenovno primamljivi ilegalni proizvodi se prodaju širom tržišta u BiH, bez ikakve kontrole kvaliteta.

– Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržišta, neophodna je revizija postojeće akcizne politike i izmjena Zakona o akcizama na duvanske proizvode. JTI pozdravlja odluku Savjeta ministara BiH kojom je usvojen trogodišnji moratorijum na daljni rast akciza na duvanske proizvode. Ova mjera, koju još mora usvojiti bh. parlament, stvoriće neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreskih prihoda – rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan.

On je naglasio da ovi koraci nisu dovoljni da se postignu željeni rezultat.

– Pozivamo vlade i ministarstva finansija u BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, saobraćajnim tačkama i pijacama, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda – rekao je Pekez.

Razlog za nagli porast ilegalne trgovine duvanskim proizvodima u BiH su kontinuirana akcizna povećanja neprilagođena kupovnoj moći stanovništva i ekonomskom razvoju zemlje. U BiH je povećana akciza sa 30 evra u 2010. godini na čak 87 evra na 1.000 cigareta u 2018. godini.

Minimalno akcizno opterećenje u zemljama članicama EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta. Međutim, prema pravilima Unije, to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU trebaju postići u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU.

Vlada Crne Gore je ovoga ljeta pristupila smanjenju akciza na duvanske proizvode u cilju sprečavanja daljnjeg pada poreskih prihoda te osiguranja njihove stabilnosti. Ovoj odluci prethodili su alarmantni rezultati prethodnih uzastopnih akciznih povećanja.

Duvanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regionu Zapadnog Balkana; njen doprinos iznosi 2,6 milijardi evra. Erozijom legalnog duvanskog tržišta u BiH ugroženi su državni prihodi od akciza na duvanske proizvode. Oni predstavljaju značajan udio i doprinos u ukupnim prihodima u BiH, od čak 6 odsto.

(srpskainfo)