Spomen-muzej u Starom Brodu kod Višegrada, posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine, biće osveštan 7. septembra. Sjećanje je to na više od šest hiljada Srba Podrinja i romanijskog platoa, koje je zvjerski ubila ustaška „Crna legija“, pod komandom Jure Francetića. U Andrićevom institutu, 6. septembra, biće održan Okrugli sto o stradanju Srba na Drini, na kojem će učestvovati akademici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Od tog 22. marta 1942. godine, pa kroz decenije, zidom ćutnje kroz decenije je bilo obavijeno ovo stratište. Došlo je vrijeme da se svim nevino stradalima, na pravi način oda počast.

– U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu će 7. septembra u 8.30 časova biti služena liturgija uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više episkopa srpske pravoslavne crkve – istakao je sveštenik Aleksandar Topalović.

Ideju o muzeju stratišta srpskog naroda, pokrenuli su donatori Miodrag Davidović i Spasoje Albijanić, dok je ovaj jedninstven projekat uradio i donirao jedan od najboljih mladih arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

– Na nas dvojicu je došao Božiji blagoslov da sagradimo taj muzej i očekujem da će tu dolaziti mlađe generacije da uče i upoznaju se o svojoj istoriji i stradalničkom periodu – istakao je Albijanić.

Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, u obilježavanju ovog događaja pored MUP-a Srpske u obezbjeđenju i pomoći, učestvovaće ronioci i spasioci iz Foče.

Prema najavama, pored svih važnijih zvaničnika iz Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ovom događaju prisustvovaće i predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić i patrijarh srpski Irinej.

(RTRS)