U Starom Brodu na Drini, kod Višegrada, danas je služen parastos i osveštan je Spomen muzej za više od 6 000 Srba sarajevsko-romanijskog kraja, koje su, na Mladence 1942. godine, hrvatske ustaše pod komandom Jure Francetića umorili na najbrutalniji način, na tom mjestu i Miloševićima.

Osveštanje i parastos predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima SPC i sveštenicima, u prisustvu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, predsjednice RS, premijera RS, Radovana Viškovića, akademika, diplomata, ljudi sa obe obale Drine, posebno iz sarajevsko višegradskog kraja.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je “ovo veliki dan u životu SPC i našeg roda”. Zahvalio se svima onima koji su doprinijeli da se uradi ovaj veličanstven biljeg na mjestu stradanja srpskih mučenika, najavljujući i njihovu zvaničnu kanonizaciju u SPC. Episkop se zahvalio dobrotvorima Spasoju Alnbijaniću i Miloradu Davidoviću Daki, koji su finansiralu izgradnju imponzantnogh obilježja na Drini i njenoj obali, kao i arhitektu Novici Motiku, svešteniku Draganu Vukotiću i drugima, ističući da će ih SPC za velika djela da nagradi.

– Jame Golubinke, Jasenovac, Prebilovci, Stari Brod i Miloševići su više od stratišta. One su postale novi kosovski ep o tragičnom udesu srpskog naroda. Ovo nije kraj pobrajanja našeg stradanja i molimo se Bogu da i ostala stratišta jednog dana budu dostojno obilježena i rasvijetljena. Jama Ponor, u miljevinskom selu Budanj, još uvijek skriva tragičnu istinu pod zatrpanom jalovinom miljevinskih rudnika! Šta je sa takozvanim “Pasjim grobljima” u Crnoj Gori, šta je sa brojnim stratištima ovog mučenog i od sebe zaboravljenog naroda – rekao je Spasoje Albijanić.

(srpskacafe.com)