Nakon sjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpskoj, kojoj je prisustvovala i premijerka Srpske Željka Cvijanović, odlučeno je da će u Republici Srpskoj u narednom periodu biti izdvojeno 12,1 milion maraka za zapošljavanje više od dvije hiljade lica.

U prvoj fazi novih zapošljavanja, kroz projekat „Zajedno do posla“ biće zaposleno 1606 lica za koje će se izdvojiti 8,5 miliona maraka. Biće obuhvaćeno 115 aktivnih tražilaca posla kao i 909 pripravnika u dvije kategorije u koju spada i 147-oro djece poginulih boraca.

„Donijeli smo odluku o zapošljavanju posebnih ciljnih grupa gdje smo obuhvatili žene iz ruralnog područja, žene žrtve porodičnog nasilja i kroz ovaj program zaposliće se 115 lica. Donijeli smo odluku o zapošljavanju 38 Roma i kroz program obuka i dokvalifikacija i prekvalifikacija 358 lica“, kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošlavanje RS.

“Mi ćemo u narednom periodu u kratkom vremenu kroz dvije sedmice dovršiti  ovo što smo danas pokrili i mislim da je ovaj akcioni plan realan i da će opravdati ono o čemu stalno govorimo a to je posvećenost Vlade Srpske mladih ljudima i uvođenje ljudi koji nisu u radnom statusu u radni odnos“, ističe Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

U radni status bi trebalo još dodatnih 600 lica jer će se iz suficita Zavoda za zapošljavanje izdvojiti dodatnih 3,6 miliona KM za nova zaposlenja. Premijerka Srpske kaže da se Republika Srpska kreće u dobrom pravcu jer se nezaposlenost smanjuje.

„Mi smo prošle godine ostvarili rekordnu zaposlenost u 2017.godin, najveći broj zaposlenih od kad se bilježe makroekonomski pokazatelji i naša je namjera da idemo dalje uzlaznom linijom što znači da svake godine značajan broj radnih mjesta otvorimo i isto tako da razvijamo programe podrške zapošljavanju“, ističe Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Dok iz Vlade tvrde da se otvaraju nova radna mjesta, iz opozicije poručuju da vlast ponova manipuliše javnošću jer oni i ne znaju kakvo je pravo stanje na terenu.

“Najbolja slika za sve građane RS, od Novog Grada, Oštre Luke pa Krupe na Uni, Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Prnjavora pa skroz do Trebinja neka odgovore u slici koliko u protekle 4 godine u svakoj opštini i gradu je otvoreno novih investicija i neka to prikažu kao parametar i pokazatelj a ne da obmanjuju javnost i građane RS lažnim statistikama koje oni naručuju“, smatra Adam Šukalo, poslanik u NS RS.

Iako je stručna javnost nekoliko puta ukazivala na neusklađenost obrazovnog kadra s potrebama tržišta, taj problem još uvijek nije riješen. Prema posljednjim podacima, zaključno sa junom ove godine, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se nalazi 107 000 lica.