Opštinska vodoprivredna inspekcija zatražila je od JU „Vode Srpske“ da izvrši vanrednu analizu vode iz rijeke Ćehotine kako bi se utvrdilo da li postoji opasnost po riblji fond i zdravlje ljudi na području Foče zbog nedavnog puštanja hemikalija iz Termoelektrane „Pljevlja“.

Opštinski vodoprivredni inspektor Budimir Matović potvrdio je za RF da je po izbijanju ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini uputio dopis Vodama Srpske koje su naložile Institutu za vode u Bijeljini da izvrši vanrednu analizu vode.

-Uzorci vode iz Ćehotine na području Foče su uzeti i čekaju se rezultati. Čim rezultati budu gotovi, javnost će biti obaviještena-rekao je Matović i dodao da je o ovom problemu upoznao i republičkog ekološkog i vodnog inspektora.

U rijeci Ćehotini, pritoci Drine, desio se pomor ribe, koji je izazvan puštanjem otpadnih voda iz cjevovoda jalovišta Termoelektrane “Pljevlja”.

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su 5.jula ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila kao mlijeko bijelu boju, a što je izazvalo masovno uginuće ribe.

Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović rekao je ranije za RF da su članovi pljevaljskog Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” iz rijeke Ćehotine izvadili i zakopali tonu uginule ribe.

Prema njegovim riječima, ispuštanjem hemikalija u sekundi je pobijen sav živi svijet u Ćehotini, a da velika opasnost prijeti i zdravlju ljudi.

Mediji su javili da je Uprava policije Crne Gore u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv Termoelektrane “Pljevlja” i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini.

 

(Radio Foča)