Selo Brljevo kod Gacka juče je bilo mjesto obilježavanja dva jubileja – 77. godina od junskog ustanka i proslava Dana opštine Gacko.

Potomci ustanika na brdu Gat u 09 časova i ove godine podigli su novu zastavu po ugledu na nekada ustaničku. U prisustvu sveštenstva, održan je i pomen ustanicima, a predstavnici Opštine Gacko i Boračke organizacije položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim ustanicima.

Potomcima ustanika i poštovaocima njigovih djela, na početku se obratio predsjednik MZ Brljevo, Obren Nikolić, a u ime domaćina sve je pozdravio načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Danas je Dan opštine i praznik za sve nas i zbog povoda koji jeste i zbog onih kojima smo podigli ovaj spomenik. Zastava na Gatu se vijori isključivo zbog popa Perišića i svih njegovih ljudi koji su tog šestog juna organizovali jednu veliku odbranu, koja je omogućila da mi danas ovdje postojimo. Ako Bog da na ovom velikom Gatu, koji treba da bude simbol nečega drugoga, dogodine će biti postavljen jedan veliki krst koji će kazivati da je to simbol Srba koji žive u ovoj lijepoj mjesnoj zajednici i cijelom našem srezu gatačkom.  U Gacku pravimo jedan velelepni spomenik borcima iz rata 91-95. godine, čije je djelo vertikala i nastavak djela koje su ponijeli ustanici sa popom Perišićem odavde. Tako ćemo simbolički ispuniti dug prema našim precima iz 41. godine i prema našim savremenicima iz 91. godine. A naše je da u sjećanjima taj dug prenesemo i budućim generacijama, da se u većem broju ovdje sastaju nego što mi jesmo ovoga vremena“, poručio je Radmilović.

O komandantu, svešteniku i vojvodi, popu Radojici Perišiću, jednom od organizatora junskog ustanka 41. godine i centralnoj ličnosti, govorio je istoričar Milan Nikčević.

„Vojvoda Perišić zajedno sa svojim borcima ušao je u pjesmu, legendu i pamćenje srpskog naroda. Mi treba to pamćenje da čuvamo, njegujemo i prenosimo mlađim generacijama“, rekao je Nikčević.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa predstavili su se folklorna društva „Zelengora“ i „Sava Vladislavić“, izvorne muške i ženske grupe udruženja „Tešan Podrugović“ i „Sava Vladislavić“ i guslar Marko Crnogorac.

Obilježavanju Dana opštine Gacko pored mještana Brljeva i okolnih sela, prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, privrednih i kulturnih društva opštine, prestavnici Udruženja golijskog sabora kulture, te gosti iz Višegrada i Lijevče polja koji njeguju tradiciju Kraljeve vojske u otadžbini.

 

Izvor: Opština Gacko