Trebinjcu Milanu Jankoviću, studentu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uručena je nagrada Fonda „Sekula Zečević“.

Ovaj fond je osnovan 1977. godine, a ciljeve ostvaruje dodjeljivanjem nagrade za učenike ili studente iz Hercegovine, koji su se istakli uspjesima tokom školovanja.

Milan Janković, nosilac Vukove diplome u osnovnoj i srednjoj školi u Trebinju, sada je student druge godine Mašinskog fakulteta u Beogradu, a tokom studiranja ostvario je prosječnu ocjenu 9,79. Dobitnik je više diploma i nagrada, te učesnik međunarodnih naučnih konferencija.

– Neka mu pri tome ova nagrada iz Fonda Sekule Zečevića, njegovog zemljaka, bude od male pomoći, ali i velikog podsticaja da, savlađujući iskušenja, prepreke i teškoće, ostane odan svom narodu, dajući svoj obol njegovom istorijskom opstanku i napredovanju – poručio je akademik Danilo Basta, predsjednik UO Fonda.

Za mladog dobitnika je velika čast što mu je dodijeljena nagrada koja pronosi ime i djelo zemljaka i dobrotvora iz Hercegovine.

– Sekulu Zečevića kao rođenog Nevesinjca i mene kao rođenog Trebinjca, sudbinski određuju Hercegovina kao genetski kod i automobili kao unutrašnja strast. Zbog toga je nagrada Fonda dodatni motiv i podsticaj da istrajem u daljem školovanju i obrazovanju, razvijajući istovremeno i um i dobrotu da jedno drugom drže ravnotežu – istakao je Milan Janković.

Ukazano je i na zanimljivu okolnost, da je prije nekoliko godina ovu nagradu, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, dobio i Milanov brat Stojan Janković.

 

Izvor: RTRS