Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, kazao je danas da Republika Srpska institucijama Bosne i Hercegovine ne može nametnuti svoje odluke.

“Svima je jasno da zaključci Narodne skupštine obavezuju Narodnu skupštinu i institucije Republike Srpske. Republika Srpska i Narodna Skupština RS nikada sama ne može nametnuti institucijama Bosne i Hercegovine ni svoje zaključke ni svoje odluke”, kazao je Tegeltija danas pred Komisijom za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

Protivno je to, u potpunosti, sa stavovima i porukama koje pušu iz Republike Srpske, a koje u prvi plan gura Savez nezavisnih socijaldemokrata na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom koji je ujedno i Tegeltijin stranački šef.

Tegeltijina današnja izjava prvenstveno je važna u kontekstu eksplicitnih tvrdnji sa govornice NSRS-a i preko konferencija za medije, a koje se tiču budućnosti BiH kao što su NATO integracije i vojna neutralnost.

Prije samo nekoliko dana, Dodik je kazao kako je vojna neutralnost RS neupitna i da je Republika Srpska vraćena na poziciju faktora odlučivanja o “tim integracijama, kakve god bile”.

Podsjetimo, Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH na današnjoj sjednici dala je preporuku Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da imenuje Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za imenovanje Tegeltije su glasali Staša Košarac, Halid Genjac, Edita Đapo, Mirsad Kukić, Jakov Galić, Nenad Nešić, Dženan Đonlagić i Predrag Kožul. Protiv su bili Saša Magazinović, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Aida Baručija, Jasmin Emrić i Predrag Kojović, kakao prenosi Klix.

Pogledajte u prilogu Tegeltijin zaokret kada su u pitanju odluke institucija Republike Srpske:

(BN)