Za četvrtak u 10 sati, podsjećamo, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj se očekuje potvrda imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Izvori portala Srpskainfo upozoravaju da bi se lako moglo desiti da izbor ministara (koje naknadno predlaže predsjedavajući, u dogovoru s partijama koje čine vlast) sačeka još neko vrijeme, dok se ne riješe odnosi u Federaciji BiH.

Neki mediji u RS-u objavili su SDA se ne žuri jer smatra da formiranje Savet ministara BiH još može da koristi kao sredstvo ucjene, prije svega prema partnerima u FBiH, ali i prema RS-u, odnosno SNSD-u.

“To se, između redova, moglo iščitati i iz saopštenja za javnost nakon sastanka vrha SDA, u kome se poziva na potvrđivanje Tegeltije, ali istovremeno poziva i HDZ BiH da konačno dostavi ime kandidata za predsjednika FBiH, što je preduslov za imenovanje nove federalne Vlade”, prenosi Buka.

Istovremeno, HDZ želi da izdejstvuje dogovor o Izbornom zakonu BiH, koji će spriječiti Bošnjake da ubuduće Hrvatima biraju političke predstavnike. “Ne treba zanemariti ni pokušaje Bakira Izetbegovića da u paketu sruši i Vladu Kantona Sarajevo, preko budućih partnera u Savjetu ministara – DF i SBB”.

Kako saznaje Srpskainfo, kao dodatni preduslov za završetak procesa formiranja Savjeta ministara BiH dodat je još jedan uslov – dogovor SDA i HDZ o izborima u Mostaru, nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH.

Inače, situacija oko izbora Savjeta ministara BiH mijenja se iz časa u čas. Sve do ranih večernjih sati juče nije bilo zvanične potvrde da će Predstavnički dom uopšte zasjedati u četvrtak.

U cijeloj priči zanimljivo je da sva tri člana Predsjedništva BiH putuju u službenu posjetu Sloveniji danas i sutra, dakle baš u trenutku kada se očekuje potvrda imenovanja Tegeltije.

U najmanju ruku bilo bi neobično da niko od članova Predsjedništva BiH, koje je predlagač Tegeltije, ne bude prisutan na sjednici Predstavničkog doma, naročito jer će Tegeltija biti izložen pitanjima o NATO i Programu reformi iz Predsjedništva BiH.

Istina, član 155. Poslovnika Predstavničkog doma, koji govori o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ne obavezuje članove Predsjedništva da prisustvuju sjednici. Međutim, član 74. kaže da je predlagač neke tačke dnevnog reda, ili njegov predstavnik, dužan prisustvovati sjednici Doma.

“U slučaju odsustva predlagača akta, o njemu se ne raspravlja osim ako Dom ne odluči drugačije”, navodi se u Poslovniku.

(Izvor: Srpskainfo)