Cvijanovićeva će zakletvu pred Narodnom skupštinom položiti 22. novembra, a do kraja tog mjeseca, eventualno u prvoj sedmici decembra, trebalo bi da imenuje i mandatara za sastav nove Vlade RS. Prema nezvaničnim informacijama, to će najvjerovatnije biti Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija RS, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 22. novembra, a dva dana ranije Milorad Dodik, još aktuelni predsjednik Republike Srpske, tu dužnost će predati novoizabranoj predsjednici Željki Cvijanović.

Iz nekoliko izvora je potvrđeno tim novinama da će upravo Tegeltija biti imenovan za mandatara, te da što se tiče buduće koalicije ne bi trebalo da bude većih iznenađenja, odnosno da će njenu okosnicu i dalje činiti SNSD-DNS-SP.

Cvijanovićeva je i juče rekla da će nova Vlada RS biti formirana do kraja ove godine te da će koalicija SNSD-DNS-SP, a od sada i Ujedinjena Srpska (US), nastaviti da funkcioniše.

“Tegeltija već radi na budžetu za iduću godinu, koji treba da usvoje nova vlada i novi saziv Narodne skupštine RS, i gotovo je sigurno da će on biti imenovan za mandatara i da će sastaviti tim buduće vlade”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, dodajući da bi Dalibor Tomaš, aktuelni zamjenik ministra finansija, mogao naslijediti Tegeltiju, odnosno biti budući ministar finansija.

“Naš plan je da Vlada utvrdi nacrt budžeta koji će poslužiti za konsultacije sa socijalnim partnerima i, ako budu imali nekih ideja i prijedloga, da možemo da ih uvrstimo u dokument”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da će strateški dokumenti biti upućeni u skupštinsku proceduru, te da će nova vlada na kraju godine moći da usvoji prijedlog budžeta.

O eventualnoj raspodjeli ministarstava juče niko nije želio govoriti, osim toga da stranke manje-više mogu očekivati iste resore koje imaju sada, s tim da će nekome sigurno biti “otkinuta” najmanje jedna fotelja, koja će otići partiji Ujedinjena Srpska (US). Još ranije u DNS-u su nekoliko puta rekli da SNSD može US dati funkcije, ali iz svoje kvote dogovorene koalicionim sporazumom između SNSD-DNS-SP.

“Mi se nećemo baviti ucjenama i nećemo nikome ništa otkidati. Ujedinjena Srpska će dobiti ono što joj pripada na osnovu rezultata koji je osvojila i na osnovu snage koju imamo”, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je nedavno da će poziciju mandatara tražiti za DNS, no Dodik je sve vrijeme tvrdio da će mandatar vlade RS kao i Vijeća ministara BiH biti iz najjače srpske stranke – SNSD-a.

(BN/Nezavisne)