Delegat u Domu naroda BiH Ognjen Tadić glasao je danas protiv prijedloga koji podrazumijeva da se u izborni proces uvede elektronsko brojanje glasačkih listića, iako je samo dva mjeseca ranije tvrdio kako će takve izmjene podržati!

Dok je još uvijek bio predsjednik Narodne stranke, koju je osnovao isti dan po napuštanju SDS-a, te ugasio šest mjeseci kasnije “utapanjem” u DNS, Tadić je na svom Fejsbuk profilu, 13. marta ove godine, obrazložio zašto će glasati za skeniranje listića i javno optužio aktuelnu vlast za izbornu krađu na opštim izborima 2014. godine.

– Evo i sada, više od tri godine od izbora održanih 2014. godine moji prijatelji ne mogu da se pomire sa pitanjem da li su ti izbori pokradeni i tragaju za dokazima. Dokaz koji se nalazi na ovoj slici je iz potpuno srpskog mjesta Romanovci, opština Gradiška. Birački odbor kontrolisan od strane SNSD-a je jednostavno moje glasove upisao Ramizu Salkiću, a meni upisao samo jedan glas. Tako sam samo na ovom biračkom mjestu ostao bez 198 glasova. Znali smo za ove radnje i privolili Izbornu komisiju da ponovi brojanje na desetak mjesta, gdje su meni upisali nula glasova, a Salkiću prepisali moju pobjedu. Ovo iz Romanovaca, i Bog zna gdje još, nam je promaklo. Zbog toga ću glasati u Domu naroda za skeniranje glasačkih listića – poručio je Tadić.

Međutim, nakon pristupanja DNS-u Tadić je očigledno brzo zaboravio na izbornu nepravdu sa kojom se suočio prije četiri godine, te je procijenio da je bolje da sve ostane po starom.

Aludirajući na situaciju u kojoj se tokom današnjeg glasanja na Domu naroda PSBiH iskristalisala nova većina u ovom domu, jer je Ognjen Tadić, slijedio glasanje DNS-a i SNSD-a, delgat SDS-a Darko Babalj je kazao da se „nove većine stvaraju iz mjeseca u mjesec“.

Činjenica je naime, da u Domu naroda novu većinu čine HDZ BiH, SNSD, DNS, HSS, koji imaju „osam ruku“, a na pojedinim zakonima koje uz njih podržava HDZ 1990 od ukupno 15 delegata imaju i devet glasova.

Podsjećamo, većina delegata Doma naroda PSBiH odbila je danas da po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Riječ je o izmjenama koje podrazumijevaju da se u izborni proces uvedu nove tehnologije, poput optičkog skeniranja i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenja videonadzora na glasačka mjesta i uzimanja otisaka prstiju, a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izbori u BiH budu transparentniji, pošteniji i pravedniji.

Protiv prijedloga da se ovaj zakon razmatra u hitnoj, a potom i u skraćenoj proceduri, glasali su, pored Tadića, i delegati iz Kluba hrvatskog naroda (Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Ljilja Zovko iz HDZ-a, te Mario Karamatić iz HSS-a), a protiv su bili i delegati iz Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić iz DNS-a.

Izmjene zakona i uvođenje ovih novina predložili su poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu, a prijedlog je naišao na široku podršku i drugih parlamentarnih stranaka, kako na državnom tako i na drugim nivoima vlasti, te je, osim navedenih, još desetak stranaka dalo podršku ovim izmjenama i kroz potpisivanje Protokola za fer i poštene izbore prošle sedmice u Sarajevu.

Za hitno usvajanje ovog zakona bili su delegati Kluba bošnjačkog naroda (Fahrudin Radončić iz SBB-a, Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA, te Sifet Podžić iz DF-a), a hitnu proceduru podržao je i Darko Babalj iz SDS-a.

U završnici, ovaj zakon upućen je u redovnu proceduru.

(srpskacafe)