Savez za promjene pozdravlja odluku Suda BiH da osudi osmoricu Bošnjaka za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području opštine Hadžići u periodu 1992-1996 godine.

U saopštenju se kaže da su za svaku osudu sramne i nedopustivo male kazne za neke od najmonstruznijih zločina koji su počinjeni u prošlom ratu, a desili su se baš na području opštine Hadžići.

Savez za promjene podsjeća da je tu postojao zloglasni logor „Silos“ koji je u pamćenju srpskog naroda ostao upisan crnim slovima kao mjesto gdje su Srbi tretirani na neljudski način, stravično mučeni i ubijani.

“Ako uzmemo u obzir drakonske kazne koje su izrečene Srbima za ratne zločine, nameće se zaključak da je ovim sramnim presudama Sud BiH još jednom propustio priliku da konačno počne sa jednakim provođenjem pravde u pogledu odgovornosti za ratna stradanja i da se svim žrtvama oda jednaka počast”, kaće se u saopštenju.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora “Silos” Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora “Silos” Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu “Silos” Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

(BN)