Stevandić je u emisiji Upitnik na RTS-u izjavio da je pobjeda predsjedinika Turske Erdogana, kojega je nazvao mudrim političarem, na predstojećim izborima sasvim izvjesna i da je Turska saveznik Republike Srpske.

“Trenutna vlast predvođena Miloradom Dodikom treba da iskoristi poziciju Turske kao saveznika u narednom periodu”, kazao je Stevandić.

Stevandić se pohvalio da ima dobre odnose sa turskim diplomatama, da je razgovarao sa posljednjih 5 turskih ambasadora u BiH, a posljednja dva su mu bili gosti u kabinetu.

Između „saveznika“ nema teških riječi i nesporazuma, a njegove izjave su samo za unutrašnje potrebe, spinovanje javnosti i širenja straha!

Stevandić je otišao toliko daleko da je čak otvoreno kritizirao svog mentora Milorada Dodika, istakavši da je neprimjerena Dodikova izjava kako su Bakir i Erdogan u Sarajevu orgijali!

Za Erdogana je imao samo riječi hvale, i čak ga je branio kada je Boško Jakšić govorio o masovnim hapšenjima „gulenista“, kršenju ljudskih prava, slobode medija.

Stevandić je između redova poručio da nema ništa protiv članstva BiH u NATO-u, pa je izjavio da se ne protivi ni euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine ukoliko se očuva položaj entiteta i odustane od unitarizacije BiH.

(SB)