„Demokratski narodni savez započeo je intenzivnu predizbornu kampanju i procjene rezultata izbora ne temelji na improvizaciji već na dugogodišnjem učešću na izborima i rastu stranke“, rekao je u Srpcu generalni sekretar ove partije Dragutin Rodić.

On je dodao da prema istraživanjima, rejting svakodnevno raste, te očekuje da će DNS osvojiti po jedan poslanički mandat u svakoj izbornoj jedinici, a u nekima i dva. To će se ostvariti sa stotinu hiljada glasova. Pored ekonomske, Rodić ističe i vođenje odgovorne institucionalne politike.

„Bez jedinstva srpskih predstavnika na nivou Bosne i Hercegovine ne može se graditi odgovorna politika. Ukoliko uspostavimo saradnju između dva nivoa vlasti, entitetskog i državnog, onda Republike Srpska kao najveća pobjeda srpskog naroda u dvadesetom vijeku neće biti upitna“, rekao je Rodić.

Sa koalicionim partnerima, SNSD-om i SP RS, DNS podržava Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH, i Željku Cvijanović, kandidata za predsjednika RS.

Potpredsjednik DNS-a RS i koordinator izbornih štabova u izbornim jedinicama jedan, dva i tri, Dragan Banjac izjavio je da su utvrđeni nosioci poslaničkih lista u ovim izbornim jedicama, te da je plan osvajanje pet poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini i jednog mjesta u Predstavničkom domu Parlamentrarne skupštine BiH. Na pitanje da li DNS podržava nosioca kompenzacione liste Nenada Stevandića, Banjac je bio kategoričan.

„Mi smo koalicioni partneri sa SNSD-om i SP RS, kada su u pitanju kandidati za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Nemamo zajedničke liste ni za Narodnu skupštinu ni za Predstavnički dom, mislim da možemo sami da izborimo narodnog poslanika i izborićemo ga.

S kim će SNSD ići i kako će graditi svoje liste to je njihova stvar. To je stvar SNSD-a ili problem SNSD-a što je čovjek iz druge političke partije nosilac liste. Mi nećemo time da se bavimo“, rekao je Banjac.

(BN)