Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odustao od posebne sjednice entitetskog parlamenta u vezi s vraćanjem nadležnosti entitetima, te da su njegove najave o tome bile „blefiranje“.

Tvrdi da Dodik nema hrabrosti da predloži nijedno od rješenja za vraćanje nadležnosti RS s nivoa BiH, nazvavši Dodika „kukavicom“.

“Njegovi prijedlozi su bili neustavni, jer je upravo njegova partija sve te nadležnosti o kojima govori potvrdila u parlamentima BiH i RS”, rekao je Stanić novinarima u Banjaluci.

Kaže da su Dodik i SNSD ušli u putanju ka NATO-u, koja je nezaustavljiva te da im je sada drugo rješenje, ako tim putem neće da idu, da nestanu s političke scene.

“Dodik bi morao da kaže da se odriče svih dokumenata koje je potpisao bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i svih svojih izjava u vezi s NATO-om. Nema trećeg rješenja. To nije igra s opozicijom u RS-u, već sa svjetskim igračima, kojima nije dorastao”, dodao je Stanić.

Tvrdi da je ovaj entitet socijalno-ekonomski ugrožen i da je na sceni kosovski sindrom.

Smatra da Vlada Republike Srpske “neodgovornim odnosom, ne može zaustaviti enorman odliv stanovništva”, ukazavši na potrebu da se usvoji politika “zaustavljanja odlaska stanovništva i prodaje imovine onima koji nisu iz RS”.

(N1)