Akcije preduzeća iz sistema holdinga “Elektroprivrede RS” u posljednjih nekoliko dana vrtoglavo rastu.

Vrijednost akcija deset zavisnih preduzeća ERS od 25. januara porasla je za više od 19 odsto, što je izazvalo pravu pometnju na tržištu kapitala Republike Srpske. Budući da akcije ERS već duže vrijeme “padaju”, da je ERS 2017. godinu završio u rekordnom gubitku, a još nije poznato poslovanje za prethodnu godinu,  i da u posljednje vrijeme nije bilo investicija u ovom sektoru, upućeni pretpostavljaju da je razlog u izjavama nadležnih ERS i Ministarstva energetike.

Naime, u ERS, u kojem je rukovodstvo promjenjeno, imaju nekolik ideja oko reorganizacije preduzeća i investicija. Jedna od tih ideja, dakle nije riječ ni o kakvoj odluci, jeste istiskivanje malih akcionara. Ta ideja je objelodanjena, a potvrdio ju je i sam ministar energetike.

Zato se pretpostavlja da su ove ideje određeni shvatili kao odličnu priliku za zaradu i da sada kupe akcije po nižim cijenama a da ih prodaju ERS po znatno višim cijenama, što nije nedozvoljeno.

Kako Srpskainfo saznaje, Komisija za hartije od vrijednosti RS i Banjalučka berza tražili su od rukovodstva Elektroprivrede RS da se izjasni o svemu.

Država u ERS ima 65 odsto vlasništva, plus 15 odsto posredstvom Fonda za restituciju (IRBRS) i Penzijskog rezervnog fonda.

(Agencije)