Uoči Opštih izbora 2010. godine, tada predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i američki biznismen, srpskog porijekla, Branko Tupanjac, pompezno su najavili otvaranje 120 radnih mjesta, i postavili kamen temeljac za fabriku sintetičkih ulja u Bileći.

Tada se sa ponosom govorilo o projektu vrijednom 11 miliona konvertibilnih maraka, gdje je vlada trebala uložiti nešto manje od polovine.

Čak se kroz medije provlačila informacija da je oprema vrijedna 8.5 miliona KM već nabavljena, dok je bilo preostalo napraviti objekat.

Govorilo se o izvozu na svijetsko tržište, proizvodnji ulja u vrijednosti oko 150 miliona KM, privlačenju brojnih investitora, i najbitnije – zapošljavanju i poboljšanju finansijske moći građana Bileće.

Dvije godine nakon ove bajkovite priče, oglasio se tada novopečeni načelnik opštine Bileća, Miljan Aleksić (BN TV, 2012. god). On je tada bukvalno rekao: “Ja prosto sumnjam, a ne znam… Volio bi’ “, potvrđujući sumnje da su slabe šanse za to, te da nije upućen u razloge propadanja ovog “velikog projekta”…

Fabrika je trebala početi sa radom još krajem 2011. godine, a pretvorila se u samo još jedno lažno predizborno obećanje…Neko će reći: “navikli smo…”

(D.I./fb stranica Bileća Vijesti Onlajn)