Basketaši Srbije odbranili su planetarnu krunu, pošto su u finalu Svjetskog prvenstva u Manili savladali Holandiju rezultatom 16:13.

Ekipa u sastavu Dušan Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i Stefan Stojačić još jednom je potvrdila da joj u ovom trenutku nema ravne, a novi pehar je podigla više nego zasluženo, upisavši svih sedam trijumfa.

Kroz grupu A “orlovi” su se prošetali, očitavši lekcije upravo Holandiji (21:17), zatim Novom Zelandu (22:13), Rumuniji (21:12), a potom i Kirgistanu (21:9).

Za raspoložene Srbe u filipinskoj prestonici nije bilo nepremostive prepreke. Rano jutros su u četvrtfinalu na pleća su bacili i Mongoliju (21:8), nakon čega je uslijedila drama sa srećnim krajem protiv Poljske (21:19).

Završni ispit bio je repriza premijernog. “Lale” su se ovog puta pokazale kao mnogo čvršći rival. No, Srbija je odigrala najbolje kada je to bilo najpotrebnije. U finišu je serijom 5:0 otklonila sve dileme oko šampiona, osvojivši tako četvrto zlato u posljednjih pet godina.

Treće mjesto na turniru osvojila je Slovenija, savladavši Poljsku rezultatom 21:16. Titulu prvaka svijeta u ženskoj konkurenciji osvojile su basketašice iz Italije, trijumfom nad Ruskinjma (16:12). Bronza je pripala Francuskoj, koja je u utješnoj bici bila bolja od Kine (21:14).

 

De. M.

(srpskacafe)