Prije tačno pet godina u aprilu 2013. godine Vlada Republike Srpske je održala sjednicu u Bileći i između ostalog tada je bilo riječi o deficitu opštine Bileća koji je tada iznosio 4 miliona maraka. Treba li napominjati da je danas deficit u lokalnom budžetu tri puta veći i iznosi preko 12 miliona.

Kao glavni zaključak i veliki uspjeh tadašnja i sadašnja premijerka Cvijanović je objavila megalomanski projekat zapošljavanja žena iz istočnohercegovačkih opština (Trebinja, Bileće, Nevesinja, Berkovića i Ljubinja) u tekstilnu industriju.

Sve je bilo tačno određeno i broj radnih mjesta i imena investitora, samo je problem što do realizacije nikad nije došlo.

Tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević je poslije sjedniceVlade u Bileći rekao: “U Bileći i Trebinju biće zaposleno po 800 radnika, Nevesinju 400, Ljubinju 350 i u Berkovićima 150 radnika. Ićiće se i u realizaciju novih projekata a sve u zavisnosti od interesovanja investitora”.

Već u maju iste godine predsjednik Dodik je u Bileći svečano otvorio prvi pogon tekstilne firme “Nikola Tesla” u koji je zaposleno 200 radnica. Sve je izgledalo bajkovito, ogroman broj radnih mjesta u Hercegovini, žene u Trebinju, Nevesinju, Berkovićima i Ljubinju su već bile popisivane i pripremane za obuku i zaposlenje.

Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da su investitori iz Njemačke bili vrlo nepouzdani, da ih je doveo Dodikov savjetnik, kontraverzni Dragan Vučetić, za kojim je kasnije raspisana potjernica Specijalnog tužilaštva MUP-a Republike Srpske.

Pogon koji je otvoren u Bileći je radio nekoliko godina sa velikim problemima, radnicama su kasnile plate a uslovi za rad su bili veoma loši. One su bile prinuđene da protestvuju i ulaze u štrajkove da bi im poslodavci nakon svega, zbog borbe za svoja prava uručili radne knjižice i otpustili.

O otvaranju pogona u drugim opštinama nikada nije bilo ni riječi niti pokušaja da se obećanja ispune. Od svega je ostalo samo sjećanje na tadašnje velike i pompezne najave o brojnim zaposlenjima i radnim mjestima. Svakodnevno su dnevni listovi “Glas Srpske” i “Nezavisne novine” najavljivali broj radnih mjesta i na naslovnim stranama često objavljivali grafikone sa brojevima: TREBINJE 800, BILEĆA 800, NEVESINJE 400, LJUBINJE 350, BERKOVIĆI 150.

Od svega toga, danas samo postoji 200 otpuštenih radnica u Bileći. Vidite li danas grafikone na naslovnicama dnevnih listova? Ne vidite, nema ih.

Imaju samo lažnih obećanja.

(Istok)