Šumsko gazdinstvo „Maglić“ iz Foče primjer je svim šumskim gazdinstvim u Srpskoj kako se privređuje u oblasti šumarstva, istakao je za Radio Foču generalni direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić prilikom otvaranja renovirane upravne zgrade Radne jedinice „Zavait“ pri fočanskom gazdinstvu.
Rekonstrukcijom i dogradnjom ovog objekta, završena je obnova i izgradnja upravnih zgrada u svih pet radnih jedinica Šumskog gazdinstva „Maglić“, koje posjeduje i više lovačkih kuća, bungalova i uređenih izletišta sa nadstrešnicama.

Svi objekti zajedno posjeduju oko 100 ležajeva, tako da, osim za boravak radnika gazdinstva, pružaju mogućnost za lovni i druge vidove turizma, ali i za smještaj studenata koji tu obavljaju praktičnu obuku.

Generalni direktor Marić pohvalio je fočansko gazdinstvo za odlične poslovne rezultate i naveo da je današnjim sjednicama Uprave i Nadzornog odbora „Šuma Srpske“, koje su održane u novom objektu na Zavaitu, odato priznanje rukovodstvu tog gazdinstva.
„Kamo sreće da Javno preduzeće „Šume Srpske“ u svakom šumskom gazdinstvu ima ovakve privredne objekte , kao u ŠG „Maglić“. Kao direktor mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan onim što je uradilo rukovodstvo ŠG „Maglić“ na čelu sa direktorom Spomenkom Stojanovićem i da je to primjer svim šumskim gazdinstvima kako treba voditi gazdinstvo, kako treba privređivati u oblasti šumarstva i naravno stvarati uslove da se pružaju ovakve turističko-ugostiteljske i usluge lovnog turizma“, rekao je Marić.

On je dodao da i druga šumska gazdinstva imaju slične objekte, ali ne ovako dobro uređene i sa ovakvim načinom gazdovanja i pružanja usluga.
Direktor ŠG „Maglić“ Spomenko Stojanović napomenuo je da je većina objekata po radnim jedinicama u toku posljednjeg rata bila uništena ili devastirana, te da su uspjeli da ih obnove i izgrade nove.
„Sada imamo upravne zgrade u svim radnim jedinicama, a plan nam je da u Radnoj jedinici na Baljevom polju pravimo objekte za preradu gljiva, ljekovitog bilja i drugih šumskih plodova, za nove linije koje će zaposliti invalide rada, a kojima ćemo povećati naš prihod“, otkriva za Radio Foču planove Stojanović.
On je naveo da studenti šumarskih fakulteta sve češće dolaze na praktičnu obuku u ovo gazdinstvo, te da su i lovci zadovoljni uslugama lovnog turizma.

„Ovaj prostor je, što se tiče šumarske struke, najinteresantniji u Republici Srpskoj, jer na relativno malom prostoru imamo prašumu Perućicu, kanjon Tare, najveće vrhove u BiH, sa više od 2.000 metara nadmorske visine – Maglić, Ljubišnju i Zelengoru. Sve kategorije i tipove šuma studenti mogu da vide na malom prostoru“, naveo je Stojanović.
Šef Radne jedinice za lovstvo Bojan Paprica rekao je da je lovište kojim gazduju bogato atraktivnim vrstama divljači- medvjedom, divokozom, vukom, velikim tetrijebom, divljom svinjom i srnom, te da lovci dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, a sve češće i iz Zapadne Evrope.
„Imamo Danaca, Austrijanaca, Nijemaca, Španaca, Engleza, Škota i svi koji dođu, vrate se ponovo, iz godine u godinu lepeza klijentele se širi, zato što su ljudi zadovoljni. Dolaze sa svojim porodicama, pa u sklopu lova imaju i druge sadržaje- rafting, planinarenje, pecanje, obilazak jezera“, rekao je Paprica.
Otvaranju novog objekta na Zavaitu prisustvovao je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je istakao da je šuma glavni prirodni resurs ove opštine i da se godišnje u opštinski budžet slije 800 hiljada maraka od posječenih šumskih sortimenata, te da ŠG „Maglić“ sve obaveze redovno izmiruje.