Učitavanje...

SDS traži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o programu reformi odbrane

///SDS traži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o programu reformi odbrane
Na osnovu informacija kojima raspolažemo, Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) je ocijenilo da usvojeni dokument o procesu reformi vojske direktno uvodi Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku u NATO proces integracija, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, nakon sjednice Predsjedništva te stranke u Bijeljini.

“Takav dokument koji nije razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u direktnoj je suprotnosti sa odlukom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i principu kada je u pitanju vojno svrstavanje da u bezbjednosno-vojnom smislu Republika Srpska može biti samo tamo gdje je i Srbija”, rekao je Šarović.

Najavio je da će u narednim danima Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini zatražiti sazivanje posebne sjednice kako bi imali relevantne informacije i kako bi ovaj dokument mogao biti predočen poslanicima, ali i cjelokupnoj javnosti.

“Ne vidimo razlog bilo kakve tajnosti jer se radi o strateškom dokumentu od vitalne važnosti, koji interesuje sve jer je riječ o jednom od najvažnijih dokumenata koji je kreiran u poslednjih nekoliko godina”, istakao je Šarović.

Predsjedništvo SDS-a je konstatovalo da je ovo jedna od najvećih grešaka Milorada Dodika, koja može da ima dalekosežne posljedice za sve u Republici Srpskoj i da se usvojenim dokumentom jasno aktivira MAP, bez obzira na to što je naziv dokumenta promijenjen.

“Pored rasprave u Narodnoj skupštini, povešćemo obimne razgovore o jasnosti na ovu temu i pitanja proslijediti i našim odborima širom Republike Srpske ovih dana. Ovo pitanje će obilježiti cijelu 2020. godinu, a možda i duže”, zaključio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

(agencije)