Srpska demokratska stranka i Savez za promjene neće dozvoliti formiranje novog suda na nivou BiH što je juče, nakon runde strukturalnog dijaloga, najavio ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, izjavila je danas član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević.

“Ne znamo odakle pravo ministru Kasipoviću, u čije ime zagovara i najavljuje nekakav Viši sud BiH!? U ime naroda i Republike Srpske, sigurno ne! Za tako nešto saglasnost mora dati Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom jer je riječ o prenosu nadležnosti, što Srpska demokratska stranka i partije Saveza za promjene nikada neće podržati jer mi nismo podržali niti glasali ni za osnivanje Tužilaštva BiH, Suda BiH i VSTS” – kazala je Pandurević.

Ona pita koja je institucija Republike Srpske dala saglasnost za formiranje Višeg suda BiH.

“Kada je nakaradno pravosuđe na nivou BiH, po principu kadija te tuži – kadija ti sudi, oslobodilo Nasera Orića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 9.septembra 2017.godine izjavio da rad Tužilaštva BiH i Suda BiH treba suspendovati na teritoriji Republike Srpske i da će on uskoro izaći sa konkretnim prijedlozima. Da li je osnivanje novog suda, Višeg suda, najavljeni Dodikov konkretan prijedlog? Koja institucija Republike Srpske je dala saglasnost za tako nešto, i zašto sada Dodik ne raspiše referendum i ne pita narod da li želi Viši sud BiH” – kazala je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, Dodik i njegov ministar pravde rugaju se građanima Republike Srpske koji su na referendumu 2014. rekli NE pravosuđu na nivou BiH a danas, kako navodi, suprotno njihovom stavu žele formirati novi sud.

Nema dileme, kaže ona, da je ovo Dodikov ustupak Sarajevu na štetu Republike Srpske i protivno volji srpskog naroda, ne bi li se “umilio” strancima i dobio bošnjačke glasove.

“Pošto gubi srpske glasove rapidnom brzinom i očito je da Dodik želi pokazati Sarajevu kako je spreman graditi BiH a kao prvi korak im nudi Viši sud BiH”, kazala je ona i dodala da nakon sedam godina strukturalnog dijaloga, kroz koji se trebalo ukinuti pravosuđe na nivou BiH, što je obećavala vlast u RS, došli smo do cementiranja pravosuđa i novog suda.

“Zato će izbori u oktobru biti i referendum naroda sa pitanjem – da li podržavate osnivanje Višeg suda BiH. Oni koji podržavaju, zaokružiće Dodika i Cvijanovićevu, a ostali Ivanića i Govedaricu kao ljude koji će raditi ono što narod od njih želi” – zaključila je Pandurević.

(BN)