Republika Srpska je za 22 godine poslijeratnog razvoja napredovala manje od očekivanja njenih građana, kaže u intervjuu za Srpskainfo aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i jedan od bivših predsjednika RS, Mirko Šarović.

On ističe da smo umjesto snažnog ekonomskog razvoja i obnove, zemlje perspektive i poželjnog mjesta za život tokom svih proteklih godina koje se u ekonomskom smislu jedva „otaljavaju“, navikli građane da se zadovoljavaju sa malo ili da naprosto iskazuju ravnodušnost na to što nemaju ništa.

Šta za vas znači proslava Dana Republike i koju biste poruku poslali onima koji pokušavaju da ospore srpskom narodu u BiH proslavu 9. januara kao Dana Republike Srpske?

“Ta proslava teško da se može osporiti bilo kakvim dekretom i to je i osnova poruka, jer se nepotrebno troši energija na osporavanje i generalno postiže suprotan efekat. Nekada stvari treba pustiti da mirno idu svojim tokom, s tim da i prilikom obilježavanja ovog dana uvijek treba da imamo mjeru, dostojanstvo i iznad svega pamet”.

Šta bi mogla biti najveća prijetnja za opstanak RS?

“Po meni najveća opasnost po Republiku Srpsku su dvije stvari. Prva je odlazak mladih ljudi, najboljih i najperspektivnijih među nama, koji su nezadovoljni svojim životima u Republici Srpskoj. Treba znati da je samo u decembru zahtjeve za odlazak iz ove zemlje podnijelo preko 10.000 takvih. Druga opasnost je permanentno klizanje Republike Srpske ka nedemokratskom društvu u kojem prava pojedinca građanina nisu na prvom mjestu. Sve više postajemo podijeljena zemlja, diskriminacija je vrlo izražena, a vladavina prava i ljudska prava su na najnižem nivou od 1996. godine do danas”.

Da li je za stabilnost RS presudno da ista garnitura vlasti bude i u Banjaluci i Sarajevu ili je važniji međusobni dogovor?

Ista politička garnitura na oba nivoa vlasti jeste dobra kombinacija jer se usaglašavanje stavova i odluka obavljaju lakše, ali to nije presudno za stabilnost Republike Srpske. Ako postoji međusobni dogovor stranaka oko ključnih pitanja, što ja preferiram, svaka prepreka je mnogo lakše savladiva.

(Srpskainfo)