Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) obratili su se medijima povodom inicijative za izmjene Poslovnika o radu, koje bi trebale omogućiti normalan rad ovog organa državne zakonodavne vlasti.

Šarović je rekao da su SDS i PDP pokrenuli inicijativu za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koje bi trebale dovesti do deblokiranja rada ovog doma.

“Smatramo da je naša inicijativa legitimna i ozakonjena i da ima za cilj omogućiti normalno funkcionisanje Predstavničkog doma PS BiH. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi koja je i legitimna i društveno opravdana”, rekao je Šarović i istakao da bh. ekonomija trpi zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH jer mnogobrojni sporazumi stoje na čekanju.

“Mislim da ćemo uspjeti osigurati i podršku drugih stranaka. Za sada je 14 poslanika potpisalo ovu inicijativu, a tek smo počeli s prikupljanjem potpisa”, kazao je Šarović i objasnio da se izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma PS BiH odnose na omogućavanje formiranja stalnih parlamentarnih tijela, odnosno komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državnog organa zakonodavne vlasti.

Šarović je rekao da je suština u tome da članove komisija, ako stranke ne mogu postići dogovor, bira Kolegijum Predstavičkog doma PS BiH, a ukoliko ni tu ne bude dogovora, onda da komisije formiraju stranke koje su spremne delegirati svoje poslanike u radna tijela.

“Vanredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH će vjerovatno biti zakazana iduće sedmice i početkom sedmice ćemo definitivno znati precizan datum”, rekao je Šarović.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Branislav Borenović naveo je da je krajnje vrijeme da stranke reaguju jer se već godinu dana čeka konstituisanje Predstavničkog doma PS BiH koji je blokiran.

“Komisije imaju veliki značaj u PS BiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Borenović i dodao da bi se ovim prijedlogom omogućilo formiranje parlamentarnih komisija.

“Krajnje je vrijeme da profunkcioniše Predstavnički dom PS BiH jer preko 300 tačaka čeka da državni organ zakonodavne vlasti počne s radom. Tu je i budžet za 2019. godinu. Želimo poslati poruku da je jako važno da Predstavnički dom PS BiH radi u normalnom kapacitetu. Želimo da se ovako nešto uradi i u Domu naroda PS BiH. Jako je loše, besmisleno i štetno za cijelu BiH da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše. Zbog devet poslanika u Predstavničkom domu PS BiH ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH”, rekao je Borenović, koji je licemjernim ocijenio situaciju u kojoj parlamentarci primaju platu i putuju po konferencijama, a u isto vrijeme blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH.

Borenović je na kraju rekao da su inicijativu su za sada podržali poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte, a da svoje potpise na inicijativu nisu stavili poslanici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, ali da to ne znači da se neki možda neće predomisliti.