Srpska demokratska stranka (SDS) izrazila je zabrinutost povodom informacija da Republika Srpska planira da proda svoja potraživanja Fabrike glinice Birač švajcarskoj firmi “Batagon internešnl”, te poziva Vladu da to obustavi dok nadležne institucije ne ispitaju sve informacije koje se tiču kapitala kupca.

Iz SDS-a pitaju koja je poslovna logika prodavati direktnom ponudom Fabriku glinice Birač, koja predstavlja kičmu razvoja cijele regije i Republike Srpske, investitoru za čiji se kapital spekuliše da je spornog porijekla.

SDS navodi da je bijeljinska šećerana prodata investitoru za koga se kasnije utvrdilo da je fabriku kupio novcem sumnjivog porijekla zbog čega je poslovanje preduzeća bilo predmet i međunarodne krivične istrage.

– Imajući u vidu sudbinu bijeljinske šećerane, pozivamo Vladu i nadležne institucije da prije prodaje udjela u fabrici „Birač“ provjere kapital švajcarskog „Batagon internešnla” – navodi se u saopštenju SDS-a.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da će se Vlada u potpunosti držati zaključaka u vezi sa prodajom svojih potraživanja u zvorničkoj Fabrici glinice “Birač” i da će ih prodati samo onoj kompaniji koja prihvati te zaključke.

Višković je istakao da su neki od tih zaključaka da novi vlasnik ne može da otuđi ili proda zvornički gigant u narednih 10 godina, da ne može da otpušta radnike, da je spreman da uloži 50 miliona evra, da mora da ispoštuje sve ugovore sa dobavljačima i po pitanju rude i ostalih sirovina, da u narednih nekoliko godina riješi branu crvenog mulja koja potencijalno može da bude opasnost, te da se obaveže da će ulagati u putnu infrastrukturu, u bankarski sektor i turizam.

(srpskainfo)