BANJALUKA, Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudiće na prodaju državni kapital u Rudnicima željezne rude (RŽR) “Ljubija” Prijedor po početnoj cijeni od 69,02 miliona KM. Aukcija na Banjalučkoj berzi biće održana 17. decembra.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu marku po akciji.

Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona maraka.

Pravo učešća na aukciji imaju zainteresovana lica koja zadovolje kvalifikacione kriterijume, a oni podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost pri čemu se pod istim podrazumijeva eksploatacija metaličnih mineralnih sirovina, te da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona KM u 2016. i 2017. godini.

Kupci ne mogu biti državni organi, organizacije i preduzeća iz BiH u kojima je državni kapital veći od 25 odsto i domaća fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze.

Posljednji pokušaj prodaje državnog kapitala u RŽR “Ljubija” propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog odabira kupca.

Kompanija “Israeli Investment Group” ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR “Ljubija” dostavila ponudu od 92 miliona KM, a ponuda “Arcelor Mittala” za isti paket akcija iznosila je 63,3 miliona KM.

Direktor Israeli Investment Group Evgenij Zotov rekao je ranije za CAPITAL da je i dalje veoma zainteresovan za kupovinu i da će siguno učestvovati u proceduri.

„Naravno da ću učestvovati i očekujem da ću ovaj put pobijediti“, rekao je Zotov.

Direktor „Arcelor Mittala“ Prijedor Mladen Jelača kaže da mu je drago što je Vlada odlučila da ide u privatizaciju i da očekuje da će to biti urađeno na korektan način. Međutim, nije precizirao da li će  „Mittal“ ići u kupovinu.

„Još uvijek nam nisu poznati svi elementi tako da je teško sada reći kakav je stav ljudi iz centrale „Mittala“ koji o tome odlučuju“, kazao je ranije Jelača za CAPITAL.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu svjetski poznate kompanije „Arcelor Mittal“ a sa kojom RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima prošle godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

CAPITAL: M. Čigoja