Tačno prije četiri godine, u jeku izborne kampanje, Milorad Dodik je, takođe, išao u posjetu Ruskoj Federaciji,i gdje se sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Iako iz Rusije nikada nije zvanično potvrđena informacija o kreditnom finansiranju Srpske od strane Ruske federacije, Milorad Dodik je tada pompezno najavio da su dogovorena dva kredita.

“Dogovor koji smo imali je da je upućeno na Vladu, Rusija je to predvidjela kroz određen rebalans budžeta, kreditni aranžman nama, i da je to usvojeno na Vladi i upućeno Parlamentu.”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS 19. septembra 2014. godine.

Željka Cvijanović je prije četiri godine i objasnila kako će to funkcionisati.

“S obzirom na to da Republika Srpska nije država, sve je trebalo da ide putem jedne komercijalne banke iz Rusije. Prvo povlačenje od 65 miliona evra je trebalo da se realizuje u roku od nekoliko dana, a veliki ruski kredit od 700 miliona evra je trebalo da garantuje dugoročnu finansijsku stabilnost Srpske.

“To su mali i veliki kredit. Što se tiče malog, Vlada će sledeće sedmice biti u prilici da povuče sredstva, ono što čekamo je da budu gotovi svi prevodi, da bismo imali adekvatnu papirologiju, on se odnosi na iznos koji mi možemo da povučemo ove godine, od 65 miliona evra”, rekla je prije četiri godine Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Kao što to uglavnom biva, od njihove najave nije bilo ništa. Krediti nikada nisu bili odobreni, a navodni dogovor između Milorada Dodika i Vladimira Putina o kreditnom finansiranju Srpske je iznio tada samo predsjednik Srpske. Te godine je i pobijedio u trci za predsjedničku fotelju. Analitičari naglašavaju da se istim predizbornim trikom vlasti u Srpskoj služe i sada.

“Ne vjerujem da će od tih kredita biti bilo šta ikad na ovim prostorima, jer Rusi da imaju neki veći ekonomski interes ovdje, oni bi taj interes već ostvarili.”, kaže politički analitičar Velizar Antić

Vladimir Putin podržava Republiku Srpsku kao i njene predstavnike, što je jasno čim se sastaje s predsjednikom Miloradom Dodikom, poručuje Velizar Antić. Ipak, to ne znači da se takvim sastancima, pogotovu u izbornoj kampanji može manipulisati i obećavati nešto što nikada neće ugledati svjetlost dana.

(BN TV )