Ono što se očekuje u vezi sa susretom Donalda Trampa i Vladimira Putina manje više je spekulacija.

Oni, svakako, imaju mnogo važnije teme nego što je Kosovo, i oko toga ne treba imati iluzija, komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski analitičar, pisac i filozof, sve učestalije navode o tome da će američki i ruski predsednik rešiti pitanje Kosova za vrlo kratko vreme tokom susreta polovinom ovog meseca.

Doskorašnji savetnik premijera Albanije, međutim, za naš list ističe da, iako marginalno, pitanje Kosova može poslužiti kao inicijalni sporazum ako se ono poveže, na čemu je Putin već toliko puta isticao, sa „pravom Krima na samoopredeljenje i pripajanje Rusiji“.

– Tramp je u svojoj izbornoj kampanji više puta Krim „poklanjao Rusiji“, ali bi sada mogao nešto tražiti zauzvrat, nešto što Zapad i Amerika smatraju svršenim činom, a to je nezavisnost Kosova. Njih dvojica to mogu rešiti u pola minute. Naravno, to na neki način predstavlja udarac na aktuelni svetski poredak, samo što to i jeste misija Trampa, kao i Putina, da taj poredak ispretumbaju. Jer su na dnevnom redu krize u Ukrajini, Kavkazu, Bliskom istoku – objašnjava Malići za naš list.

Prema njegovim rečima, za Trampa i Putina konkretno rešavanje kosovskog i Krimskog pitanje je tehničko.

– U principu ono bi trebalo da se svodi na priznavanje stvorene situacije. Ne verujem da u tom sporazumu može imati mesta za teritorijalne ustupke. Ako ih i bude biće minimalni. Na neki način, proces koji bi otvorio takav sporazum Trampa i Putina, nije toliko važan zbog teritorijalnih koncesija na Kosovu, koliko daje nade Srbiji da će se legitimirati mnogo važnije pitanje prava prisajedinjenja Republike Srpske – Srbiji – ističe Škeljzen Malići za Danas.

On zaključuje da je „sve to opasno igranje sa granicama i interesnim sferama“, kao i da nije poznato kako će se završiti i u kontekstu upravo započetog trgovinskog rata.

Mediji uveliko pišu da velika šansa da se reši kosovsko pitanje leži u susretu Trampa i Putina u Helsinkiju, jer bi ta dva lidera trebalo da se o tom pitanju dogovore. Te informacije notirane su tako kao da bi nedvosmisleno išle u korist Srbiji, pa list Blic recimo ovako o tome piše: „Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da Evropa to potom prihvati kao konačno“.

(danas.rs)