Koordinacija Srba Mostar poziva sve ljude porijeklom iz Mostara i doline Neretve koji žive u Srbiji ili dijaspori da se registruju za predstojeće opšte izbore i podrže Srpsku listu na kojoj su se okupile sve srpske stranke, a podržala su je i sva udruženja.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo izjavio je da na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele Federacije, sve srpske stranke izlaze zajedno na opšte zbore u oktobru na Srpskoj listi koju su podržala i sva srpska udruženja sa ovog područja.

-U Srbiji i dijaspori živi više od 30.000 ljudi koji su 1991. godine živjeli u dolini Neretve. Svi oni se do 24. jula mogu prijaviti za glasanje van BiH na opštim izborima u BiH 7. oktobra. To je ogromna šansa da konačno izaberemo svog predstavnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, a možda i Dom naroda Parlamenta FBiH – kaže Golo.

On dodaje da je do sada bilo potrebno nešto manje od 3.000 glasova da se izabere jedan poslanik, što srpske stranke do sada nisu uspjele u HNK.

Golo napominje da su ovi izbori velika šansa da se napravi iskorak i da se preko legitimnih srpskih predstavnika pokušaju riješiti brojni problemi Srba u HNK i cijeloj federaciji.

Pravo da glasaju van BiH na opštim izborima u BiH imaju dvije kategorije građana, i to izbjegla lica iz BiH koja su se nalazila na popisu stanovništva 1991. godine i lica koja privremeno borave van BiH.

Prijavu za glasanje van BiH neophodno je podnijeti do utorka, 24. jula. Sve informacije o slanju prijave mogu se naći na veb stranici Centralne izborne komisije, ali u Predstavništvu Vlade Republike Srpske u Beogradu, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te zavičajnim udruženjima.

(srpskainfo)