Na debati je mladima poručeno da će u budućnosti biti sve više posla u proizvodnim zanimanjima kada je u pitanju srednja stručna sprema, a kada se govori o visokoobrazovanom kadru najviše radnih mjesta će biti u IT zanimanjima.

U parlamentu Republike Srpske danas je održana debata narodnih poslanika i mladih o prvom zaposlenju i drugim važnim pitanjima omladine u Republici Srpakoj.

Omladina se susreće sa ogromnim problemima, nezaposlenost mladih je rekordna, čak 60 odsto, a prvi posao je teško naći bez ulaska u neku od političkih partija.

Ogromna nezaposlenost osoba mlađih od 30 godina, masovan odlazak iz Republike Srpske i težak pronalazak posla bez političkih i rodbinskih veza, tri su osnovna problema mlađe populacije u Srpskoj.

Mladi smatraju da onima koji su obrazovani i kvalifikovani za određenu vrstu posla, treba pružiti mogućnost da radi bez potrebe da budu angažovani u političkim partijama.

Odlazak omladine iz Republike Srpske je direktna posljedica nekorektnog odnosa države prema ovoj populaciji, priznaju i narodni poslanici.

Poslanici upozoravaju da sistem obrazovanja u Srpskoj uopšte ne odgovara zahtjevima tržišta i potrebama osnovaca i srednjoškolaca.

Na debati je mladima poručeno da će u budućnosti biti sve više posla biti u proizvodnim zanimanjima kada je u pitanju srednja stručna sprema, a kada je se govori o visokoobrazovanom kadru, najviše radnih mjesta će biti u IT zanimanjima.

 

(BN TV)