Četiri stranke vladajuće koalicije u Srpskoj (SNSD, DNS, SPRS, Ujedinjena Srpska) pokazuju stabilan rejting u biračkom tijelu i nakon opštih izbora, a preostale dvije partije koje participiraju u vlasti – Čubrilovićev DEMOS i Čavićev NDP imaju minornu podršku birača.

Opozicione partije bilježe manje-više isti rejting koji su imale tokom istraživanja za vrijeme predizborne kampanje prošle godine.
Ovo je rezime prvog ovogodišnjeg sveobuhvatnog istraživanja rejtinga političkih stranaka na teritoriji cijele Republike Srpske, koja je sprovela jedna renomirana regionalna agencija za istraživanje javnog mnjenja, a u koje su imali uvid repoteri portala Insajder.in.

Po ovom istraživanju, u januaru ove godine, najjača partija u Republici Srpskoj SNSD Milorada Dodika je na 31,78%. Druga po snazi partija u vladajućem bloku je i dalje ostao DNS Marka Pavića, i pored toga što ga je proteklih mjeseci napustilo četvoro od 12 poslanika u Narodnoj skupštini RS, kao i djelovi opštinskih odbora iz raznih krajeva Srpske, koji su prešli u Čubrilovićev DEMOS. Uz to DNS je duže vrijeme izložen nezapamćenoj medijskoj hajci, kako na samu stranku, tako i na njene istaknute pojedince. Zbog svega toga sadašnji rejting DNS od 12,6% (koji je na nivou ljetošnjih istraživanja prije izbora) odražava stabilnost ove partije i snagu, kao i privrženost njenog biračkog tijela – smatraju politički analitičari i dodaju da istraživanje dokazuje i kompaktnost DNS i ide u prilog tvrdnjama onih koji su prognozirali da odlazak Čubrilovića i troje poslanika neće dovesti do slabljenja DNS. S druge strane rejting od 1,6% koji u ovom istraživanju bilježi najmlađa partija na političkom nebu Srpske, DEMOS Nedeljka Čubrilovića govori o tome da ova stranka i pored snažne podrške medija u RS, jednostavno, nije se “primila” u narodu u Srpskoj.

Najveće negativno iznenađenje u ovom istraživanju rejtinga političkih partija u Srpskoj je NDP Dragana Čavića kojeg nema registrovanog među partijama koje prelaze 1% podrške birača. Da li će prelazak iz višegodišnje žestoke opozicije u vladajući blok Čavića koštati nestanka stranke pokazaće vrijeme – smatraju analitičari.
Preostale dvije partije iz vladajućeg bloka Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i SPRS Petra Đokića zadržale su stabilnost pa su njihovi procenti slični onima koje su imali uoči održavanja prošlogodišnjih oktobarskih izbora. Socijalistička partija je na 6,6% podrške birača, a Ujedinjena Srpska na 3,3%.

Najjače opozicione partije su u procentima koji su na nivou prošlogodišnjih istraživanja, pa tako SDS, nikako da dostigne magičnih 20%, trenutno je na 19,8%, dok PDP ima rejting 10,6%.

Partije sa sjedištem u Federaciji BiH – ZA BiH u ovom prvom ovogodišnjem istraživanju rejtiga političkih partija u Republici Srpskoj imaju podršku birača od 3,9%, što je minimalni pad u odnosu na rezultate na oktobarskim izborima.

(Insajder.in)