Kućni budžeti većine porodica u Republici Srpskoj dobro su uzdrmani poskupljenjem goriva i robe široke potrošnje zbog povećanja akciza, pa će im dodatnih 30 do 50 KM, dobijenih povećanjem plata dobro doći, ali samo da anuliraju minus u koji su zapali posljednjih nekoliko mjeseci, ocjenjuju sagovornici “Srpskainfo”.

Neoporezivi dio plate povećan je sa 200 maraka na 500, pa će radnici, i u privredi i oni na budžetu, uskoro dobiti povišicu.

I penzionere očekuju 2,5 odsto veće penzije. Oko 600 boraca koji do sada nisu nimali nikakva primanja, a imaju 65 i više godina, imaće ubuduće mjesečnu naknadu u visini najniže penzije u Srpskoj.

Plate će, kako je najavljeno iz Vlade Republike Srpske, biti povećane za 30 do 50 KM po radniku, dok će penzioneri, kako se procijenjuje, dobiti penzije uvećane za nekoliko maraka, pa će prosječno mjesečno primanje najstarijih stanovnika Srpske biti veće od 360 KM, dok će penzinerski minimalac iznositi oko 190 KM.

Kako će se ove povišice, istina skromne, ali masovne, jer je njima obuhvaćeno više od pola miliona radnika i penzionera u Srpskoj, uticati na standard stanovništva, a kako na kretanja na tržištu robe široke potrošnje, pitanje je kojim se ovih dana bave predstavnici radnika, penzionera i potrošača, ali i ekonomisti i analitičari.

U Udruženju penzionera Republike Srpske kažu da još nisu izračunali koliko će tačno maraka biti u plusu pojedine kategorije penzionera, ali im je već sada jasno, da ni uz povišicu, najsiromašniji među njima neće moći sastaviti kraj s krajem, niti mirno dočekati jesen.

-Mi u tom pravcu već radimo na tome da damo jednokratnu pomoć za one sa najmanjim penzijama, mada još uvijek ne mogu reći kolika će ta pomoć biti, ni kad ćemo je početi isplaćivati – kaže predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj, dodajući da je, ipak, za većinu penzionera svaka marka povećanja dobrodošla.

Preciznim računicama i analizama još se bave i u Pokretu potrošača Republike Srpske. Kažu da će uskoro imati egzaktne podatke o tome da li će i u kolikoj mjeri povećanje plata uticati na standard stanovništva. Prema prvim grubim procjenama pokazalo se da potrošačka korpa neće biti punija, jer će najavljene povišice samo anulirati posljednja poskupljenja goriva i robe široke potrošnje, uzrokovana povećanjem akciza.

-Procjenjujemo da će u prosjeku svaki radnik dobiti oko 38 KM veću platu, ali kad se uzme poskupljenje goriva zbog povećanja akciza i druga sa tim povezana poskupljenja, te činjenica da ni povrće nije jeftino kako bi trebalo da bude u ovo doba godine, rezultat je jasan: povišice će samo pokriti poskupljenja – kaže Dragovan Petrović, analitičar u Pokretu potrošača Republike Srpske i upozorava na “puzajući” rast cijena u trgovinama robe široke potrošnje, koji traje već mjesecima.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za sektor privrede, kaže da cijeni dobru volju Vlade Republike Srpske, ali da povišica, ovako kako je definisana, neće donijeti značajnije poboljšanje radnicima sa najskromnijim zaradama.

-Zagarantovana minimalna plata od 440 KM bila bi u redu, ako bi se uz nju, dodatno, plaćali prekovremeni rad, topli obrok i prevoz. Ovako, povećanje plata ranicima u privredi neće donijeti neki značajniji pomak, mada, naravno, onima koji su socijalno ugroženi svaka marka mnogo znači – kaže Peulić.

Ni ekonomisti ne očekuju od povećanja plata i penzija nikakvo čudo. Premali je to novac, kažu, da bi mogao uticati na porast potrošnje i na kretanja na tržištu.

– Bez obzira na veliki obuhvat, tridesetak maraka po radniku zaista ne može značajnije uticati ni na obim potrošnje. Jedino će uz pomoć te skromne povišice potrošači možda manje ulaziti u minus i “peglati kartice” ili rjeđe kupovati “na teku” u lokalnim prodavnicama. Dakle, većina stanovništva će se manje zaduživati za kupovinu osnovnih životnih namirnica – kaže ekonomista Predrag Duduković.

I Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora, ocjenjuje da povišice koje je Vlada Republike Srpske najavila, neće bitnije uticati na standard građana, pogotovo onih najsiromašnijih.

-Šta znači penzioneru povećanje penzije od pet ili šest maraka? Može kupiti za mjesec dana četiri hljeba više, ali mu ti hljebovi neće popraviti život, ni riješiti probleme. Očigledno, ovo je samo kupovina socijalnog mira i poruka stnovništvu da, eto, neko brine o nama i misli na nas – kaže Murisa Marić.

Predlaže da se oni koji imaju plate veće od 3.000 KM odreknu povišice od pedesetak maraka u korist najsiromašnijih i tako pokažu solidarnost prema ljudima koji već godinama muku muče da plate struju i vodu i kupe hranu.

(SrpskaInfo)