Edin Ramić, potpredsjednik SDA i član koalicije ”Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS, gostovao je u jutarnjem programu N1 “Novi dan” gdje je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH i smjenu Senada Bratića na mjesto potpredsjednika NSRS.

Upitan kako komentariše svoju izjavu da će inicijativa za smjenu Bratića doprinijeti da kadrovi SNSD-a trpe sankcije, kazao je:

“Očigledno je da u SNSD-u ne cvjetaju ruže i da postoje problemi jer se gospodinu Dodiku ne žuri u vlast, da pored sebe ima još jednu političku zvijezdu izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara. Tako da svi ovi njegovi napori da postigne kompromis oko VM BiH su svedeni na to da on učini partnere s kojima želi formirati Vijeće ministara da ih spusti na neki niži rang onako kako je naviko”, kazao je Ramić i dodao:

“Očigledno mu to ne ide ovdje s partnerima s kojima želi formirati vlast i onda svaki potez kada bude blizu da formira Vijeće ministara vrati korak unazad kako bi što više odugovlačio i tako se predstavlja kao zaštitnik entiteta RS. On ima namjeru da porazi opoziciju i napravi ih srpskim izdajnicima. Oni su za njega jedino dobri ako ga slijede, ako ne slijede onda ih diskreditira. To radi u SNSD-u, pa i sa partnerima”.

Zašto Bratić?

“Vjerovatno mu je trebala neka velika priča kako se ne bi razgovaralo o problemima na GO SNSD-a. Ko je uopšte razgovarao o tome? Svi su okupirani bili dešavanjima u NSRS. Bratić je bio žrtva odnosa SNSD-a, i najslabija karika koju je SNSD najlakše mogao prekinuti i pokazati SDA neku vrstu dominacije na ovom području RS”.

Deklaracija SDA i reakcije koje je probudila?

“Mi smo istu Deklaraciju usvojili 2015. godine i SNSD je tada učinio sve da s nama formira vlast. Dolazili su nam na noge u centralu, slali poruke na različite načine, različitim kanalima. Kada smo formirali vlast sa Savezom za promjene nije im bio problem Deklaracija. To je bila neka vrsta izgovora radi potrebe obračunavanja sa SDA-om i nekim izmišljenim neprijateljem kako se ne bi razgovaralo o problemima u SNSD-u”, kazao je Ramić.

Dodao je da je tehnika SNSD-a da napravi problem u svakoj od stranaka.

“Napravili su problem u svakoj od stranaka, disciplinirajući njihove kadrove. To je tehnika koja se pokazala uspješnom na području RS. To je jedan način upravljanja i onda kada trebate zaokružiti proces onda nemate dovoljno pozicija. Tako se stvara nezadovoljstvo unutar SNSD-a. Neki su koji dolaze možda precijenjeni, neki koji su ranije bili tu su podcijenjeni. To su priče u nekim kuloarima u vezi sa SNSD-om”.

Reakcije na Deklaraciju?

“Uvijek je to na način da onaj koji zagalami najviše, ostali ga slijede da bi pokazali neku svoju neutralnost. U slučaju međunarodne zajednice je potreba da se ukaže da su svi u BiH neki loši momci. Zašto svi nisu reagirali 2015. ako nije reagirao Milorad Dodik”, smatra Ramić.

Reakcija OHR-a koji je kazao da Deklaracija nije konstruktivna?

“Ne znam da li je konstruktivno što SNSD zagovara odcjepljenje. Mislim da je OHR radio svoj posao i Visoki predstavnik radio svoj posao ne bi danas bili u ovoj situaciji i ne bi se gospodin Dodik ponašao ovako kako se ponaša”.

Sutra stranke iz RS idu kod Vučića?

“SNSD-u je potrebna jedna posebna sjednica NSRS kako bi pokušao grupisati političke faktore u RS i napraviti ih sebi podložnim. Dakle mi smo imali situaciju da smo imali redovnu sjednicu skupštine, onda je šef kluba SNSD-a dobio poruku od predsjednika stranke da smijeni gospodina Bratića i da to završi danas. Zatražio je pauzu od sat vremena onako sav izgubljen, nije znao za to kao ni mi. Onda su u sat vremena morali to napisati, obrazložiti, po hodniku su se ljudi izvinjavali gospodinu Bratiću jer imaju to naređenje. Onda su zakazali tu sjednicu od šest sati. Ne bi pravili taj cirkus i ne bi došli u tu situaciju da nam gospodin Dodik pravi situaciju da su Bošnjaci i Srbi nešto sukobljeni, mi smo rekli ‘OK, gospodin Bratić će podnijeti ostavku i neće učestvovati u tome’. Čovjek je izašao, podnio ostavku, javno je saopštio i predao na protokol, oni su je sakrili. To nije dovoljno, ranije je pokušavao sazvati predsjednika SDS i PDP u restoran u Laktašima da ih ubjedi kako će nastupiti. I onda naravno stiže u pomoć Veliki Brat, gospodin Vučić iz Srbije. To je manje više u smislu podrške Dodiku da se pokaže kao dominantan igrač na području RS i onda se to pokušava proširiti na područje BiH”, poručio je Ramić.

Izvor: N1