Neredovne i male plate. Nepoštovanje zakona od strane poslodavca – to je radnička slika za 1. maj praznik rada.

Sve to utiče da radno sposbno stanovništvo sve više odlazi. Uprkos tome oni koji odluče da ostanui rade za minilmalac ćute. Sindikat ih prati. Vlada odmara. Odmora nema za Danu Malić. Praznovanja i razloga za slavlja još manje.

”Nama je ovdje teško i naporno i rano se ustaje. Ali nas tjera da mi moramo raditi’’ –  kaže radnica na banjalučkoj Tržnici, Dana Malić.

Na svoje radno mjesto došla je Milka Cerovac. Štand sa povrćem od ranog jutra je bio spreman. Radnici su, kaže, na današnji dan izborili za svoja prava. Kod nas su ta prava odavno zaboravljena.

’’Ništa nema od 1. Maja,  ni slovo P. Nigdje nikoga, para nema’’ –  kaže Milka Cerovac.

Radničkog raspoloženja nema ni u Fabrici duvana Banjaluka. U poslednjih 130 godina generacije banjalučana radile su u Fabrici. Sada prestaje sa radom. Radničke knjižice, Biro ili ulica.

’’U ovom trenutku moji radnici tuguju. Nažalost, da se poštuju radnička prava i da je zaživila pravna država mi ne bi bili na ulici’’ – priča predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković.

Razloga za ulicu i proteste ima i na pretek. Ipak, danas nema protestne šetnje radnika, sindiklaca na čelu kolone, tranparenata, pištaljki i pasulja u parku Mladen Stojanovć, kao što je to bilo prošle godine za 1.maj.

’’Poslodavci žele da radnici što više rade, a što manje da im se plati. Sama činjenica da se u dosta preduzeća isplaćuju zagarantovane plate, a u nekoliko preduzeća se ne plaćaju ni obaveze na plate. Sama ta činjenica govori da poslodavci nisu zainteresovani da poboljšaju materijalni položaj radnika,  jer hoće da imaju sto više profita u preduzeću’’ – kaže predsjednik Sindikat metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić.

Poslodavci nerado pričaju o postovanju Zakona i radničkih prava. Radije su za priču o boljem angažovanju i preostala dva socijlana partnera.

’’Mi očekujmo od Vlade bolji poslovni ambijent. Ako imamo to,  poslodavci će imati prostora  da povećavaju nivo razvoja i životni standard radnika’’ – poručuje Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Vlade stižu čestike svim radnicima. Resorni ministar, kaže, dobro je, ali može i bolje. A kada će to biti, ne zna.

’’Mnogi radnici imaju razloga da dočekaju 1. Maj sa zadovoljstvom. Nažalost, ima radnika koji ne rade. Mislim da imamo pozitivne trendove. Poslednjih godina BDP raste, industriujska proizvodnja raste. To je nešto što ohrabruje. / Moramo zadržati radnu snagu, a kako je zadržati ako ima ne dati veće plate’’ – rekao je ministar rada RS MilenkoSavanović.

A veće plate, bolji status i veća radnička prava – to je upravo ono što mnogi radnici nemaju. Ipak, i uprkos tome sindiklane vođe umjesto protetsa kojim bi ukazali na položaj radnika, odlučili su se za kancelarijsku varijantu i pregovore sa Vladom.

(BN televizija)