Do Nevesinja je teško doći. Svi putevi koji vode u ovu hercegovačku opštinu već odavno su trebali biti rekonstruisani. Regionalni putevi prema Berkovićima, Konjicu i Kalinoviku još su makadamski. Ni magistralni nisu ništa bolji.

Krivina na krivinu, a rupa bezbroj, tako bi se najkraće mogla opisati putna dionica koja vodi od Mostara do Nevesinja. Ovaj putni pravac nije jedini koji stvara muke Nevesinjcima.

Isto, ako ne i gore stanje je na magistralnom putu od Nevesinja do Gacka. Zbog loših puteva nevesinjski automehaničari imaju pune ruke posla. Nevesinjci ogorčeni.

“Svaki sam dan na putu, nema dana da nisam na putu. Ovo je nenormalno, kao da smo u praistoriji, kao prije Svjetskog rata. Što je Austrougarska radila, i danas je tako”.
“Nisu dobri. Pogotovo, imam novo auto, pa bojim se ići njime. Moram dobro usporiti, ali nadam se da će biti bolje”, govore vozači.

Udarne rupe i oštre krivine znaju biti i opasne, pa i policija ima više posla. Na najvećim mukama su nevesinjski putari. Kažu, nije lako održavati dotrajale puteve koji su svake godine sve gori.

“Poslije zime mi imamo najviše posla da okrpimo i da ispravimo to stanje kakvo jeste poslije zimskog perioda. Mi se trudimo da osiguramo osnovnu bezbjednost u saobraćaju”, kaže Milovan Samardžić, tehnički direktor „Nevesinje puteva“.

“Naročito u vrijeme turističke sezone bude prigovora građana da su česte udarne rupe i da se faktor put mora uzeti u obzir prilikom dokumentovanja saobraćajnih nezgoda”, dodaje Slavenko Lučić, komandir PS Nevesinje.

Sve oči uprte su u Puteve Republike Srpske kaže prvi čovjek Nevesinja. Milenko Avdalović napominje da su se uspjeli izboriti za rekonstrukciju gradskih saobraćajnica. Načelnik dodaje da je pioritet put do Mostara jer tamo radi i svakodnevno putuje veliki broj njegovih sugrađana.

“Put prema Mostaru je najfrekfentniji i najproblematičniji, u to su se uvjerili i predsjednik RS i predsjednica Vlade ali i direktor Direkcije za puteve kada su dolazili iz Mostara prema Nevesinju”, kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Većina puteva sagrađena je sedamdesetih godina prošlog vijeka. Zbog lošeg stanja sve je više onih koji koriste nekategorisani pristupni put HE Dabar, iako uzak nema rupa i oštrih krivina pa se brže i bezbjednije stiže do Bileće i Trebinja.

https://www.youtube.com/watch?v=40YvpDTa2tw

(atv)