Put desnom obalom Tare, kroz Republiku Srpsku, turistički radnici su čekali godinama, kako bi turiste mogli voditi na rafting, bez prelaska državne granice sa Crnom Gorom. Dočekali su, međutim, put strave i užasa, čije korištenje lokalna vlast pokušavala da papreno naplatiti, iako i sami priznaju da put nije završen.

Još 2017. godine, kada je u medijima objavljeno da je put desnom obalom Tare “svečano otvoren” načelnik Foče Radislav Mašić odmah je obznanio da će naplaćivati putarinu i sav prihod ulagati u dalje uređenje saobraćajnice.

Ispostavilo se, međutim, da su raftingaši umjesto saobraćajnice dobili samo zemljanu  trasu, koju su Oružane snge BiH probile kroz šumu, bez čestitog makadama.

Lokalne vlasti su postavile rampu, naplatnu kućicu i cjenovnik: dva evra po putniku, što je 16 do 20 evra po vozilu koje prevozi turiste. Tako bi na šumskom puteljku, na kojem se ne mogu mimoići dva vozila, a džipovi na nekim mjestima gaze vodu duboku skoro metar, putarina bila skuplja nego na autoputu. Ipak, opština nije mnogo zaradila, jer su raftingaši zaobilazili i put i putarinu.

Ove godine su raftingaši dobili “popust”: putarina im nije naplaćivana u predsezoni, ali je najavljeno da će od 1. juna namet opet biti uveden. Ovu povlasticu su vlasnici rafting kampova izborili zato što su sami uložili novac u nasipanje puta.

– Pokušavaju da nam naplate put, u koji nisu uložili ni marke, ali su se posljednjih dana nešto ućutali. Možda i zato što da opština po zakonu nema pravo da naplaćuje putarinu, pa bi ih neko mogao tužiti – kaže za Srpskainfo Borko Todorović, menadžer jednog od rafting kampova.

Dodaje da raftingaši, čak i da je besplatan, taj put ne bi koristili.

– Bolje nam je da Crnogorcima platimo pet evra po putniku, nego da uništavamo vozila i rizikujemo bezbjednost turista  – kaže Todorović.

Mada na šumskom putu uz Taru još uvijek stoji rampa i naplatna kućica, koju su, kako tvrde lokalci, postavili opštinari, načelnik Foče Radisav Mašić tvrdi da “nije tačno da je korištenje puta naplaćivano”. Rafteri odgovaraju da ni ne tvrde da je putarina naplaćivana, nego da je bilo ozbiljnih pokušaja naplate.

– Tačno je da su Opština Foča i Turistička organizacija Foča sa Udruženjem raftera dogovorili da se korištenje puta naplaćuje po 4 KM po osobi, što je duplo jeftinije od cijene koju rafteri plaćaju prilikom prelaska crnogorske granice, i da se ta sredstva evidentiraju na posebnom računu Turističke organizacije i moći će se koristiti isključivo za popravku puta, o čemu će i Udruženje odlučivati – kaže načelnik Mašić.

Dodaje da izgradnjom puta, koji, napominje, još nije završen, opština želi da pomogne rafterima i dodaje: “ko neće, ne mora da koristi ovaj put”.

– Novoizgrađeni put ne obavezuje raftere da ga koriste. Oni koji to žele, koji žele da pomognu njegovu modernizaciju, potpisali su sporazum sa Turističkom organizacijom.  Ostali će koristiti put koji su i do sada koristili, preko teritorije Crne Gore. Dakle, opština ne želi da ubira pare i da globi raftere – poručuje načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

(Srpskainfo)