Učitavanje...

PROSLAVILA 99. ROĐENDAN Najstarija Nevesinjka dane prekraćuje pletenjem, pomaže u kuhinji i veliki je OBOŽAVALAC ĐOKOVIĆA

/, Nevesinje/PROSLAVILA 99. ROĐENDAN Najstarija Nevesinjka dane prekraćuje pletenjem, pomaže u kuhinji i veliki je OBOŽAVALAC ĐOKOVIĆA

Baka Mara rođena je 27. travnja 1919. godine i cijeli životni vijek vezuje je za zaselak Kljen gdje je odgajala djecu i bavila se poljoprivrednim radovima.

Na put je izvela 7 sinova koje je učila hrišćanskim vrlinama, strpljenju i optimizmu. Danas ima 7 unuka i 8 praunuka koji je čine sretnom i zadovoljnom. Baka Mara smatra da su za njenu dugovječnost zaslužni geni pošto je i njena majka živjela preko 100 godina, piše Radio Nevesinje.

Upozorava, ipak, na način ishrane i umjerenost u svemu. Kaže da je isključivo koristila domaće proizvode i da je izbjegavala konzervisanu hranu. Maru je zdravlje uvijek dobro služilo i ljekaru je rijetko odlazila.

Danas zanimaciju nalazi u pletenju, a voli i da pomogne u kuhinji. Živahna i visprena starica iz Lukavca rado pripovijeda o prošlim vremenima.

Nepogrešivo interpretira događaje iz rane mladosti koji nisu vezani samo za njeno selo nego i čitavu Kraljevinu Jugoslaviju. Sjeća se velikih poplava 1934. godine i atentata na Kralja Aleksandra u Francuskoj.

Iako je “uzela stotu” Maru i dalje krasi vedar duh. Voli se našaliti s unučićima, ali i da im podijeli neki savjet. Raduje je što njeni potomci žive lagodnije u odnosu na stara vremena.

– Današnja omladina živi kao gospoda. Tašnu pod ruku, telefon u ruku i bez obaveza. U moje vrijeme čuvali smo stoku čitav dan i radili teške poljoprivredne poslove, ali smo bili veseli i zadovoljni – duhovito je Mara napravila poređenje novih trendova s nekadašnjim vremenima.

Najstarija Nevesinjka po mnogo čemu sagovornike ne ostavlja ravnodušnim. Posebno se iznenade kada počne da priča o sportu i svjetskim metropolama. Veliki je obožavalac Novaka Đokovića. Kaže da je nekoliko puta ustajala po noći da gleda televizijske prenose njegovih mečeva.

Mnogo joj je žao što u posljednje vrijeme bilježi slabije rezultate.

(srpskainfo)