Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne slupštine BiH Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao je za petak, 20. aprila, hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda “Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH”.

“Ne vidim da će se doći do nekog rješenja. Očekujem da će ta sjednica biti iskorištena samo za još veće podgrijavanje situacije. Na sceni će biti ona stara igra Izetbegovića i Dodika koji će se boriti jedan protiv drugog, dizati tenzije i na taj način prikupljati podršku za predstojeće izbore. U tom kolu je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, čak mislim u ovom slučaju da on i vodi to kolo”, rekao je Bosić za TV1.

Bosić tvrdi da će biti tijesna izborna trka između Saveza za promjene i SNSD-a.

“Mislim da Vukota Govedarica ima šanse da pobijedi u trci za predsjednika Republike Srpske. On predstavlja nešto novo u odnosu na ovo što sada imamo sa Dodikom i SNSD-om.
Mladen Ivanić, koji je kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, će sigurno imati težak zadatak, ali Ivanić je pokazao da je čovjek stabilnosti.

Znači, birači će na ovim izborima da se opredjeljuju između koliko-toliko stabilnosti, komprimisa i mira, i jedne agresivne politike koju vodi Dodik. Ja se nadam da će birači imati dovoljno svijesti da procijene šta je u njihovom interesu”, kaže Bosić.

Suštinske izmjene Izbornog zakona ne naziru se na horizontu. Za sada su nepomirljivi stavovi SDA i HDZ-a.

“Sadašnje pozicije su suviše udaljene i ne vidim da se mogu toliko primaći da bi došlo do kompromisa. Mislim da će izbori biti održani po postojećem Izbornom zakonu”, smatra Bosić.

Izjava predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junker da bi moglo da dođe do izbijanja ratnih sukoba na zapadnom Balkanu, ako se tim zemljama ne otvore vrata Evropske unije, može da se tumači kao zabrinjavajuća, smatra Bosić, jer ova prostor je još uvijek u kandžama ratne prošlosti i podgrijavanja starih strahova.

Bosić tvrdi da jedan od motiva za prihvatanje zemalja zapadnog Balkana u Evropsku unije je i da se spriječi da neko drugi zauzme ovaj politički prostor.

https://www.youtube.com/watch?v=E-Otl9WqPr4

(BN)