Članovi Predsjedništva BiH su pozvali predsjednika Republike TurskeRedžepa Tajipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član PredsjedništvaBiH Šefik Džaferović primili su ministra poljoprivrede i šumarstvaRepublike Turske Bekira Pakdemirlija.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Turske su veoma uspješni i prijateljski usvim oblastima saradnje i bez otvorenih pitanja. Кonstatovano je da ima prostora za unapređenje bilateralnih odnosa i mogućnost ulaganja u ekonomskoj i poljoprivrednoj oblasti, kao i unapređenje trgovinske razmjene.

Dobri odnosi BiH i Turske se jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokomnivou.

U tom kontekstu spomenuta je nedavna zvanična posjeta članova PredsjedništvaBiH Republici Turskoj i susret na najvišem nivou, kada su potpisani Ugovor oslobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memorandum orazumijevanju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske o saradnji u oblasti transportne infrastrukture.

Istaknuto je da je Turska veoma značajan spoljnotrgovinski partner za BiH i da trebaodržati kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa. Predloženo je intenziviranje ekonomske saradnje dvije zemlje kroz učešće naposlovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.Izražena je zahvalnost Republici Turskoj i predsjedniku Erdoganu na posvećenosti ubilateralnim odnosima sa BiH, kao i na veoma uspješnoj posjeti Predsjedništva BiHTurskoj.

Članovi Predsjedništva BiH su pozvali predsjednika Republike TurskeRedžepa Tajipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Кomšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

(BN TV)