Uprkos milionskim gubicima koji su napravljeni u „Željeznicama Republike Srpske“ (ŽRS), Uprava tog preduzeća ostaće da rukovodi i procesom restrukturiranja u koji će biti uloženo 100 miliona maraka.

 U Nacrtu Plana finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznice RS“ traže da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje.

Zahtjevaju i da ostane aktuelna Uprava ŽRS i poručuju da ne mogu otplaćivati kredite i da pozitivno poslovanje planiraju tek za tri godine, objavio je juče CAPITAL.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas da je Vlada usvojila pomenuti Plan.

„Po Planu će ići restrukturiranje. Prvo što je na redu je da riješimo tehnološki višak, odnosno dio radnika koji će dobrovoljno otići i još par koji trebaju u penziju. To je smanjenje broja radnika za još oko 108 i to će biti finasirano od pozajmice od četiri miliona maraka koju je dala Vlada“, istakao je Trninić za CAPITAL.

Dodao je da se čeka ratifikacija kreditnog sporazuma sa Svjetskom bankom na Parlamentu BiH, te da kada to prođe, novac postaje operativan.

„Po Zakonu o stečajnom postupku idemo prema sudu da se napravi odbor povjerilaca i krećemo u restrukturiranje kako je predviđeno Planom“, kazao je Trninić.

On kaže da Uprava ŽRS na osnovu Zakona o stečajnom postupku ostaje u procesu restrukturiranja, s tim što sud imenuje povjerioca koji će sve nadgledati.

„U principu, Uprava radi svoj posao“, naglasio je Trninić.

On je naveo da vrijeme otvaranje postupka restrukturiranja zavisi od ratifikacije kreditnog sporazuma u institucijama BiH.

„Ako bude sada ratifikovan, proces restrukturiranja ne može biti otvoren prije kraja oktobra“, pojasnio je Trninić.

„Željeznice“ su na kraju prošle godine imale dugove od preko 381,3 miliona KM i ostvarile su gubitak od 26,6 miliona KM.

U okviru projekta restrukturiranja sa Svjetskom bankom je dogovoren kredit od 51,3 miliona evra. Kredit je namjenjen za izmirenje dugova prema radnicima i Poreskoj upravi, za otpremnine za smanjenje broja zaposlenih i za organizaciono restrukturiranje.

(Capital / Buka)