Nikšić, Magazinović, Mektić i Borenović odbili primiti poslaničke sertifikate.

Novoizabrani poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Nermin Nikšić odbili su primiti poslaničke sertifikate jer su, kako su naveli, tužili Centralnu izbornu komisiju.

Saša Magazinović je novinarima rekao da smatra da je CIK najodgovorniji za to što nisu neki glasovi ponovo prebrojani.

“Pripremamo krivične prijave protiv CIK-a i Sekretarijata CIK-a, oni su najodgovorniji i nemam nikakve potrebe da se s njima slikamo”, rekao je Magazinović.

Ni Dragan Mektić iz SDS-a nije preuzeo certifikat jer, kako je rekao medijima, nema povjerenja u CIK.

Certifikat od CIK-a BiH odbio je i PDP-ov Branislav Borenović, koji je rekao da hoće fer i korektne izbore. Tvrdi da je ovaj izborni proces bio nepravedan.

Dva poslanika iz PDP-a će unijeti dvije table na kojima će pisati da hoće novi izborni zakon, efikasno pravosuđe koje će obezbijediti pravdu i nepristrasne javne servise koji će biti servisi svih građana.

“Po izbornoj računici, SNSD je trebao da ima dva delegata a direktnom podrškom DNS-a, SNSD ima četiri delegata, što je presedan”, rekao je Borenović.

Borjana Krišto iz HDZ-a kazala je da očekuje da svi budu odgovorni spram onih čije su povjerenje dobili.

“Ako se budemo ponašali odgovorno, nadam se da možemo očekivati iskorak kada je u pitanju BiH. Dakle, sve ono što se tiče pozicije i položaja svih naroda u BiH”, reklaje Krišto.

Poslanicima novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su dobili povjerenje glasača na oktobarskim izborima, danas su u Sarajevu uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Poslanicima je uvjerenja uručio predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić.

(Nezavisne novine)