Poskupljenje struje uzrokovano je zapošljavanjem stranačke vojske, cijenu će platiti građani, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

„Cijenu poskupljenja struje u RS platiće građani. Iako je najavljeno povećanje struje za tzv. velike potrošače u RS, sasvim je izvjesno da će se to poskupljenje prelivati dalje, kroz povećanje cijene proizvoda, i na kraju će to opet platiti građani“, kaže za Кlix ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović

„Iz obrazloženja o novim cijenama koje smo dobili od predlagača, jasno je da razlozi poskupljenja nisu ekonomski. Razlog poskupljenja nisu neke realne promjene poslovanja na tržištu, niti neki realni poremećaji…Cijena struje povećana je prvenstveno kako bi se osigurale plate stranačkoj vojsci, koju je aktuelna Vlast Republike Srpske, posebno u posljednjih godinu dana, prekomjerno i bez realne potrebe zapošljavala. Ovo poskupljenje je samo jedna od posljedica lošeg, nedomaćinskog upravljanja i nedostatka vizije razvoja ovog važnog sektora“, pojašnjava Šarović.

U poslovnom svijetu, pa i u našoj regiji, nezamislivo je, kaže Šarović, da se cijena struje povećava zbog zapošljavanja radnika.

„To je najnepopularniji način povećanja cijene jednog berzanskog proizvoda i to bezuslovno dovodi do nekonkurentnosti na tržištu. Naime, pored toga što će se negativno odraziti na privredu RS i što će neminovno trpiti džepovi svih građana, povećanje cijene električne energije negativno će se odraziti i na ukupan imidž energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, kao izrazito izvozno orijentisanog, koji na regionalnom tržištu više neće biti tako dominantan“, zaključuje Šarović.

(BN)