Još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogao biti imenovan novi glavni tužilac BiH s obzirom na to da je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) ranije poništilo raspisani konkurs.

Inače, skoro dvije godine Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić u svojstvu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH rečeno je da je VSTS donio odluku da se konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, uključujući i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponište i ponovo raspišu nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTS-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Izmjene Poslovnika VSTS BiH je usvojio na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu sa Akcionim planom VSTS-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije, koje se, između ostalog, odnose na oblast odabira i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

“Imajući u vidu da izmijenjeni Poslovnik o radu VSTS-a BiH još nije stupio na snagu, konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije raspisan, samim tim nismo u mogućnosti predvidjeti kada će cijela procedura izbora biti okončana”, kazali su iz VSTS-a.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za glavnog tužioca BiH.

Prema Zakonu o Tužilaštvu BiH glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja. Mandat glavnog tužioca može prestati uslijed podnesene ostavke, navršene starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s dužnosti iz opravdanih razloga.

(Klix.ba)