Petnaestak policajaca nalazi se u dvorištu crkve u centru Banje Luke gdje tjeraju okupljene građane. Specijalna policija je također u pripravnosti, a građani su “razbijeni” u manje grupe.

Neposredno prije nego što je policija počela da tjera okupljene građane, saopćili su im da skup nije najavljen u policiji.

Neposredno prije dolaska policije medijima se kratko obratila majka stradalog Davida Suzana Radanović.

“Čitam da je Davor u Ambasadi Velike Britanije, da je njegov advokat kontaktirao tužilaštvo, ja ništa od toga ne znam. Nedostupan je. Šta dalje da radim – ne znam. Vidim samo da im je cilj da se ova priča odvuče s teme ubistve Davida Dragičevića. Više ne želim da pričam o policiji i torturi koju rade, vraćamo se na početak zbog čega smo tu, a to je istina o otmici i ubistvu mog djeteta”, kazala je Suzana medijima prije nego se pojavila policija..

Ponovila je pitanja koja je grupa Pravda za Davida postavljala vrlo često na svojim skupovima:

1. Vatrogasci koji su izvukli tijelo Davida, Davoru su rekli da je tijelo pronađeno na suhoj pješčanoj površini, a na slikama uviđaja tijelo je u vodi.
2. Zašto je inspektor Siniša Kojdić koji je vodio uviđaj napisao u zapisniku da su prisutni policajci iz PS Lazarevo kada su bili iz PS Centar?
3. Zašto je smijenjena dežurna tužiteljica koja je izašla 24. marta kada je nađeno tijelo i koja je naložila obdukciju jer je sumnjala na ubistvo?
4. Kako su se predmeti iz kuće porodice Rađen našli u džepovima Davida, a neki od njegovih predmeta nema?
5. Otkud patolog Željko Karan na konferenciji MUP-a RS 26. marta i zašto nije bio tužilac?
7. Zašto je Karan iznio nepotpune nalaze obdukcije?
8. Zašto su najviši funkcioneri slagali da je David koristio LSD, marihuanu i lakohol kada je poznato da u Banjoj Luci nema tokiskološke laboratorije?

“Ovo je sedam od milion nelogičnosti. Tražim i zahtjevam da mi odgovore. Samo odgovor na ova pitanja pokrenut će nas s mrtve tačke u istrazi. David je otet na Trgu Krajine u samom centru grada Igore Radojičiću, u tvom sigurnom gradu u koji pozivaš turiste. Riješi ubistvo mog djeteta. Lukaču, riješi ubistvo mog djeteta ili podnesi ostavku iz moralnih razloga”, kazala je majka.

Spomenula je i razgovor koji je navodno snimljen, a snimak objavljen na društvenim mrežama, u kojem Željko Karan razgovara s Miloradom Dodikom. Pitao ga je da li je gotovo sve nakon napada na grupu Pravda za Davida. Suzana mu je poručila da nije.

“Doveli su me u situaciju da na ulici ne smijem spomenuti ime svog sina jer mogu biti uhapšena. Mi ćemo i dalje zahtjevati rpavdu, možemo promijeniti ime u Narodni pokret ili Majke traže istinu. Hoće li nas onda isto tjerati s Trga? Ja kao građanin više ne smijem stajati na Trgu, ali bukvalno. Neko veče sam izašla iz Boske i stala, prišao mi je policajac i rekao da cirkulišem, da ne smijem stajati”, rekla je.

Na pitanje novinara da li je prijavila nestanak Davora kazala je da ne zna kome bi prijavila.

“Prijavili smo nestanak Davida i ništa se nije desilo. Šest dana dok je trajala potraga, tužilaštvo nije bilo upoznato. Potragu smo radili otac, ja i prijatelji. Kome da prijavim nestanak Davora? Kažite mi i ja ću prijaviti”, kazala je.

Nakon paljenja svijeća u hramu, okupljeni ispred su otpjevali pjesmu “Klinac u getu” i uzvikivali “Pravda za Davida”, te “Ćaća neće biti sam”.

Policijski službenici su sve posmatrale preko puta ulice pod punom opremom, a obični službenici su vrlo brzo prišli i rastjerali okupljene građane kazavši da skup nije odobren.

 

(klix)