Recitalom “Višegradska staza – put kojim se vječno ide”, koji su izveli učenici Srednje škole “Ivo Andrić”, danas je počela tradicionalna manifestacija posvećena srpskom nobelovcu Ivu Andriću.

Nakon recitala, položeno je cvijeće na spomen-obilježje nobelovcu pored višegradske ćuprije, kao i na spomenike Palim borcima i Andriću u Andrićgradu.

U okviru manifestacije, u Andrićevom institutu u Andrićgradu organizovani su susreti bibliotekara Republike Srpske.

U višegradskom Domu kulture večeras u 18.00 časova biće organizovane promocije knjiga izdavačke kuće “Dabar” iz Dobrunske Rijeke i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Besjedu o Andriću na svečanom otvaranju u Domu kulture u 19.00 časova govoriće profesor Milo Lompar, a u umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković. Svečanost će otvoriti pomoćnik miniszra za kulturu Srpske Tanja Đaković.
Drugog dana manifestacije u Spomen-učionici Ive Andrića u Višegradu u 11.00 časova biće promovisan roman “Neviđena Srbija”, autora Vlade Arsića, a za 17.00 časova na Bikavcu je planirano književno veče Društva ljubitelja pisane riječi.

U pjesničkoj večeri koja će biti održana na ćupriji na Drini u 19.30 časova učestvovaće Ljubivoje Ršumović, Milenko Jevđević, Milica Bakrač, Slobodan Jović, Vojin Ostojić, Branka Čarašić i Jelena Andrić.

Sutra u 20.00 časova u višegradskom Domu kulture nastupiće ženski kamerni hor “Banjalučanke”.

Manifestacija “Višegradska staza” biće zatvorena u nedjelju, 2. juna, pozorišnim predstavama, te izložbom slika.
Ovo je najvažnija kulturna manifestacija u Višegradu, koja je ustanovljena 1976. godine, a održava se svake godine u junu. Njen program čine raznovrsni sadržaji kao što su književne večeri, susreti pisaca, promocije knjiga, pozorišne i druge scenske predstave, muziči program. Sastavni dio programa su i godišnji susreti udruženja bibliotekara Srpske.

 

ISTOK